Суд заочно визнав винним власника та директора ТОВ “Укргрузавто-Транс” у колабораційний діяльності, допомозі представникам державі-агресора (ч. 4 ст. 111-1 КК України) та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років, з позбавленням права займатися підприємницькою та господарською діяльністю у сфері вантажних перевезень строком на 15 років, з конфіскацією всього майна. Про це стало відомо з вироку Машівського районного суду Полтавської області.

За даними ХАЦ, мова йде про мешканця Великого Бурлука Сергія Попова.

Фото Попова: “Миротворець”

Попов переховується від органів слідства та суду, тому процес був заочний.

Попов заснував у липні 2018 року фірму, що займалась вантажними перевезеннями. На балансі Попова та фірми було зареєстровано 11 вантажних автомобілей.

ХАЦ публікував декілька матеріалів та розслідувань про вивезення зерна з окупованих територій Харківщини у 2022 році до росії. Саме вантажівками Попова та його фірми крадене збіжжя вивозили з Вовчанської, Дворічанської та Великобурлуцької громад на територію держави-агресора, зокрема до бєлгородської області (населені пункти Валуйки, Уразове).

У судовому засіданні водій ТОВ “Укргрузавто-Транс”, який до 2022 року та під час окупації працював у фірмі, зазначив, що Попов навесні 2022 року зібрав усіх водіїв у гаражі підприємства та повідомив, що необхідно возити зерно до рф, а тому вони почали працювати (орієнтовно з травня 2022 року, а останнє перевезення зерна він здійснив 7 вересня). Він вивозив соняшник та пшеницю з селя Хотімля Вовчанської громади на Валуйки бєлгородської області. Потім переїхали до населеного пункту Тополі Дворічанської громади звідки возили пшеницю до Уразове рф. Останній раз, 7 вересня 2022 року, завантажилися у с. Плоске, та чотирма автомобілями перевезли вантаж у Валуйки бєлгородської області, де і залишили автомобілі. Перевезеннями керував Сергій Попов.

З документів, які вилучили слідчі, відомо, що зерно вивозили також з ТОВ “Колос Шипуватого” (Шипувате Великобурлуцької громади), ПСП “Джерело” (місто Вовчанськ) до населених пунктів Чернянка, Вейделівка, Уразове у бєлгородській області.

Перевезення соняшника, пшениці до росії здійснювались протягом кінця травня – початку вересня 2022 року.

Ще один водій у судовому засіданні повідомив, що при перетині українського кордону їх перевіряв працівник російської таможні, зокрема вантаж, товарно-транспортні накладні, а на блок-постах майже не перевіряли. 

Один з керівників фермерського господарства повідомив, що на нарадах окупаційної влади фірму Попова представляли як офіційного перевізника.

Один зі свідків повідомив, що Попов перебуває в бєлгородській області рф.

#хац_контроль