Поліція вважає, що будівництво електродепо «Олексіївське» під загрозою через роздачу земель – ухвала суду

Правоохоронці вважають, що передача у приватну власність 84 земельних ділянок призвело до неможливості реалізації проекту будівництва електродепо «Олексіївське» третьої лінії Харківського метрополітену.

Про це йдеться в ухвалі Ленінського районного суду міста Харкова. 

В жовтні 2020 року правоохоронці відкрили провадження через зловживання службовим становищем через роздачу земельних ділянок в охоронній зоні будівництва нового депо для харківського метрополітену.

Правоохоронці встановили, що в 2020 році у комунальну власність міста Харкова прийняли земельну ділянку 6322055900:10:000:0025 площею 7,3976 га, яка призначена для будівництва та розташування електродепо «Олексіївське» третьої лінії Харківського метрополітену.

Ця земля територіально знаходиться на території Малоданилівської селищної ради ( за межами населеного пункту).

Відповідно до додатку А «Класифікація та розміщення техногенних зон метрополітену» Державних будівельних норм (В 2.3- 7:2018) встановлено, що відстань від крайніх паркових колій електродепо та колій службово-з`єднувальних гілок до житлової забудови повинна складати не менше 100 м.

“Водночас, в порушення Державних будівельних норм у вказаній техногенній зоні передано у приватну власність 84 земельні ділянки, що призвело до неможливості реалізації проекту будівництва електродепо «Олексіївське» третьої лінії Харківського метрополітену”, – йдеться в ухвалі суду. 

Правоохоронці вважають, що чиновники, які погоджували виділення 84 земельних ділянок діяли незаконно.

ХАЦ встановив, що частину цих ділянок роздали ще до 2019 року. А деякі ділянки були у продажу ще в 2016 році.

Багато земельних ділянок розташовані на вул. Межева Малоданилівської селищної ради та належать Катерині Лещенко. Раніше це були сільськогосподарські землі, але їм змінили цільове призначення на індивідуальне садівництво. Зараз на цих ділянках побудували котеджне містечко “Данилівський”. 

Серед інших власників ділянок є Ілля та Сергій Лещенко. 

В 2019 році власницею однієї з ділянок стала Вікторія Письмак – людина близька до віце-мера Харкова Андрія Руденка.

У грудні 2021 року власником однієї з ділянок, що фігурують у провадженні, став ексдепутат міськради, директор КП “КВБО” Фазіль Аббасов. 

Варто відзначити, що за даними сайту “Депо”, цього року планують обрати підрядника будівництва продовження третьої гілки метрополітену. 

11 грудня 2017 року були підписані фінансові угоди щодо подальшого будівництва Харківського метрополітену з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Заплановано виділення близько 330 млн євро, з яких 160 млн євро – ресурси ЄБРР, 160 млн євро – ЄІБ, до 10 млн євро – кошти місцевого бюджету Харкова. Гроші будуть направлені, зокрема, на будівництво станцій “Державінська” та “Одеська”.

19 грудня 2017 року в Харкові підписали фінальну угоду на кредит для будівництва метро.

11 вересня 2019 року Кабмін погодив 320 млн євро кредиту на добудову третьої гілки метро в Харкові.

У 2021 році в Харкові планувалося продовження будівництва електродепо “Олексіївське” та метро до станції “Одеська”, але суттєвих робіт не було. 

У прийнятому бюджеті на 2022 рік вказано, що місто може розраховувати на субвенцію з державного бюджету на будівництво метрополітену у сумі 300 млн грн.