Як і за що усе керівництво Харківської облпрокуратури отримало пенсії

Після публікації Юрія Бутусова про те, що 50 прокурорів на Хмельниччині оформили інвалідність (згодом Генпрокурор Костін ініціював службове розслідування по всіх регіональних прокуратурах), підписники ХАЦ почали звертати нашу увагу на керівництво Харківської обласної прокуратури. Ми вирішили перевірити їхні декларації і з’ясували, що пенсію отримують всі п’ятеро керівних осіб прокуратури. Проте ані Олександр Фільчаков, ані його заступники не отримують пенсії за інвалідністю. Троє з них отримують пенсію за вислугою років, отримавши на неї право після судів з Пенсійним фондом. Розмір пенсій у прокурорів вищого рівня різниться: у 2023 році вони отримали від 430 000 гривень до 1 152 000 гривень. До деяких судових рішень є запитання. Отже, про все по порядку.

1.     Керівник Харківської обласної прокуратури Фільчаков Олександр Васильович – старший радник юстиції.
Дата народження: 20.04.1979, 09.1996 – 06.2001 – навчання в Національній юридичній академії України ім.  Я.Мудрого.  В органах прокуратури почав працювати з лютого 2002 року.

Пенсію почав отримувати у 2020 році, за вислугою років, на підставі судового рішення. До внесення змін до Закону про прокуратуру, який збільшив необхідний стаж до 25 років, він мав право на неї після вислуги 20 років в прокуратурі. Саме таке право підтвердив суд. Слід підкреслити, що така практика звернень прокурорів до суду є масовою і розповсюдженою.

2.     Перший заступник керівника обласної прокуратури Лимар Володимир Леонідович

Дата народження: 18.09.1977, в органах прокуратури з липня 1999 року, на займаній посаді з 22 вересня 2020.

Пенсію почав отримувати у 2019 році, коли йому виповнилось 42 роки. До суду звертався з декількома позовними заявами, однак всі вони були повернуті без розгляду, наприклад тут. Тому підстави виплати пенсії у загальному доступі відсутні.

 3.     Заступник керівника обласної прокуратури Муратов Станіслав Семенович.

Дата народження: 14.06.1981, в органах прокуратури з липня 2003 року, на займаній посаді з 22 вересня 2020.

Пенсію почав отримувати з 2020 року, коли йому виповнилось 39 років, також на підставі судового рішення.

Суд зобов’язав Пенсійний фонд призначити пенсію за вислугою років, зарахувавши до неї навчання у виші, що відповідає законодавству. Але до прокурорської вислуги років суд також зобов’язав зарахувати період роботи охоронцем, а саме “період роботи з 22.05.2001 року по 26.02.2002 року охоронцем ВДСО при Дзержинському РВ ХМУ УМБС України в Харківській області”. Це не може не викликати питань до рішення.

 4.     Заступник керівника обласної прокуратури Сузий Олександр Анатолійович.

Дата народження: 26.04.1983 року, в органах прокуратури з квітня 2005 року, на посаді з 22 вересня 2020 року.

Пенсію почав отримувати з 2021 року, у 38 років, також на підставі судового рішення.

До цього рішення виникає ще більше питань, оскільки Пенсійний фонд відмовив у виплаті пенсії, тому що вважав, що заявнику не вистачає не тільки вислуги років у прокуратурі, але й необхідного страхового стажу. Однак суд задовольнив позов, прийнявши в якості доказів трудову книжку позивача та фактично прирівнявши загальний стаж до прокурорської вислуги років і зарахував в неї роботу в приватній організації. Суд погодився із позивачем, що “На момент звернення з заявою про призначення пенсії  стаж роботи позивача складає 21 рік 3 місяці 24 днів, з нього – 11 місяців 18 днів робота на приватному підприємстві “Національна правова компанія”, 4 роки 9 місяців 26 днів навчання за державним замовленням на денному факультеті”. Однак при цьому суд не послався на жодну норму законодавства, яка прирівнює до служби в прокуратурі – роботу на приватному підприємстві, тим більше, імовірно, не підтверджену страховими виплатами.

 5.     Заступник керівника обласної прокуратури Кравченко Андрій Григорович.

Дата народження: 24.05.1985, в органах прокуратури з травня 2007 року, на посаді з 22 вересня 2020.

Пенсію почав отримувати з 2021 року, у 36 років. Підстави виплати невідомі, оскільки обидві позовні заяви були повернуті позивачу без розгляду.

Його дружина, Кравченко Олена Євгеніївна – прокурор відділу Харківської обласної прокуратури, почала отримувати пенсію з 2023 року.

Останнє, що привертає увагу. З позовами в інтересах прокурорів Олександра Фільчакова, Станіслава Муратова та Андрія Кравченко до суду звертався один і той же адвокат – Бартош Руслан Григорович.

Офіційна позиція

У Харківській обласній прокуратурі повідомили, що в жодного з керівників немає пенсії, пов’язаної із інвалідністю. Проте наявність “свіжих” інвалідностей у прокурорів усіх рівнів на Харківщині перевіряють. Про результати перевірки 471 прокурора в області обіцяють повідомити. 

“У керівника Харківської обласної прокуратури Олександра Фільчакова та його заступників немає інвалідностей будь-яких груп. Усі вони отримують пенсію за вислугою років, що передбачено законом. Також повідомляю, що наказом Генерального прокурора Андрія Костіна ініційовано проведення службового розслідування та збір інформації по всім областям України щодо наявності інвалідностей у прокурорів усіх рівнів. На підрахунок точних цифр та встановлення підстав отримання інвалідностей потрібен ще деякий час, оскільки в органах прокуратури нашого регіону працює 471 прокурор і збір такого масиву інформації повʼязаний із запитами  до різних установ та перевірки наданої інформації. Вже на початку наступного тижня зібрані Харківською обласною прокуратурою дані будуть передані до Офісу Генерального прокурора, який надасть узагальнену інформацію по всім регіонам України”, – повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

#хац_контроль