10 років тюрми – вирок керівнику “народної міліції” на Харківщині, якого спочатку виправдали

Полтавський апеляційний суд скасував виправдувальний вирок керівнику “народної міліції” селища Шевченкове. Про це стало відомо з релізу облпрокуратури. 

Він проведе за ґратами 10 років, з конфіскацією майна та забороною займати посади в державних органах протягом 15-ти років.

За даними ХАЦ, мова йде про В’ячеслава Артюхова.

Фото Артюхова: телеграм-канал “+MARAZM+”

Суд визнав винним (ч. 1 ст. 111-2 КК України – пособництво державі-агресору) Артюхова в тому, що той зливав ворогу імена учасників АТО/ООС та правоохоронців у тимчасово окупованій Шевченківській громаді. Під час розгляду справи керування “народною міліцією” не зазначали.

Нагадаємо, у суді першої інстанції Артюхова виправдали.

Спочатку Артюхову повідомили про підозру в колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України) заочно в липні 2022 року, коли Шевченкове перебувало під окупацією, потім справу перекваліфікували на ст. 111-2 КК України (пособництво державі-агресору). Тоді вже не йшла мова про “керівника народної міліції Шевченкового”. 

В апеляції було також доведено, що Артюхов допомагав окупантам облаштовувати блокпости, виконував їхні вказівки, пропонував місцевим бути посередником між ними й російськими військовими.

За період окупації Артюхов встиг отримати “грамоту” та “благодарность” від Віталія Ганчева (голова окупаційної влади на Харківщині) “за весомый вклад в борьбу с неонацизмом на Украине”. Ці відзнаки, а також трудовий договір Артюхова у суді першої інстанції визнали неприпустимими доказами через процесуальні порушення. Крім цього, на думку суду першої інстанції, прокурор тоді не довів, що вони видані та підписані саме представниками окупаційної влади.

Фото “грамоти” Артюхову: телеграм-канал “+MARAZM+”

Фото “благодарности” Артюхову: телеграм-канал “+MARAZM+”

У судовому засіданні Артюхов заявив, що його обмовили. Його захисник доводив, що клієнт має проукраїнську позицію та співав українські пісні.

Під час апеляційного розгляду прокуратура також подала клопотання про обрання запобіжного заходу для Артюхова у вигляді тримання під вартою. Аргументи прокурорів: заяви чотирьох громадян про те, що після звільнення з-під варти чоловік погрожував їм за показання в суді першої інстанції.

За даними з судового реєстру, людина з таким ПІБ, як у Артюхова, працювала в українській міліції. Чоловік дослужився до майора, але в 2011 році його звільнили з правоохоронних органів за перевищення службових повноважень, коли він, будучи напідпитку, влаштував бійку.

За даними аналітичної системи YouControl, у 2016 році Артюхов заснував аграрне підприємство, яке проіснувало менше року. У 2018 році він подавав декларацію кандидата на посаду оперуповноваженого ГУНП у Харківській області.

#хац_контроль