Євген Лісічкін: Як харків’ян “розводять” на підвищення вартості проїзду в метро

 width=

Ну, що, друзі, черговий раз міська влада у Харкові робить з харків’ян ідіотів. Ну, в принципі звичайна ситуація, скажете ви. Нічого дивного немає. 66% мешканцям міста це навіть подобається і вони всіляко це підтримують. Скільки було таких ситуацій за часів Кернеса в місті – важко перерахувати всі. Головне, що господарник окрім 66% харків’ян влаштовує ще і офіційний Київ. Там взагалі позиція проста, як 5 копійок: “Не допускай “ХНР” і пиляй-пиляй і ще раз пиляй: землю, бюджет і так далі”.

З’явилась інформація, що проїзд в метро у Харкові подорожчає до 4 гривень, а в трамваях та тролейбусах до 3 гривень. Мотивують – це тим, що підвищилась в 2 рази мінімальна зарплата та збільшилась вартість тарифу на електроенергію.

11.jpg

Не думаю, що багато людей вірить в письмо з цим поясненням, яке вийшло від “профспілки” харківського метрополітену та підприємств наземного електротранспорту. По-перше – в нашій країні практично немає “живих” профспілок, по-друге – в нас керівництво підприємств використовує профспілки у власних інтересах або просто грубо їх “нагинають”, коли керівництво підприємств та міська влада хоче протягнути своє рішення.

Тому – позиція про підвищення проїзду – це позиція міської влади у Харкові, яку прикривають думкою колективів “профспілок”. До речі, перед останнім підвищенням вартості проїзду в транспорті – в 2013 році – колективи “профспілок” підприємств, в тому числі і метрополітену, теж зверталися до пасажирів.

“Харківський метрополітен” – для мене підприємство-лідер по нахабності у Харкові серед всіх КП, яке дратує мене більше всього.

На 2017 рік, Харківська міська рада на останній сесії виділила 159,47 мільйонів гривень фінансової підтримки, в рамках цільової програми.

2.jpg

Це кошти, які не підуть на будівництво метро у Харкові, так як цим займається інше КП – “Харківська дирекція будівництва метрополітену”. Це кошти, які підуть на компенсацію збиткової діяльності харківського метрополітену. Завжди збиткові.

Ну, 159,47 млн.грн. – це маленька капля того, скільки “зжирає” за рік найбільш нахабне комунальне підприємство у Харкові.

Метрополітен також займає перше місце у Харкові серед КП по “розпилу” бюджетних коштів через систему “Прозорро”. Виграти випадковий учасник на тендері метрополітену – не може. Є два кубла “фірм” на тендерах, які виграють практично 100% тендерів. Перше кубло – фірми з сфери впливу Максима Мусєєва (“Ваго-рев”, ПБМП-753, “Системи прогресивної очистки”).

Друге кубло – фірми з сфери впливу діючого директора КП “Харківський метрополітен” – Вячеслава Стаматіна (ТОВ “Старсен”, ТОВ “Турнікет-М”, ТОВ “Інвест-тур”, ПВК Фірма “Ніка”). Про перше кубло написано стільки, що і добавити нічого. Більше 1,5 мільярда гривень бюджетних коштів за 6-7 років заробили фірми, в яких працюють колишні працівники харківського метрополітену, яких чисто формально перевели з КП в приватні контори.

Раніше роботи, які зараз виконують “Ваго-рев”, ПБМП-753, “Системи прогресивної очистки” – виконував сам метрополітен, але батько Максима Мусєєва був надто заповзятливою людиною і вирішив, що посаду можна використовувати, в тому числі і для власного збагачення. Максим, мабуть, пішов в батька. В цих фірмах змінювалась купа власників, директорів, але одне не змінювалось в цих фірмах точно – всі вони приносили і приносять користь Максиму Мусєєву, постійно знаходячись на підсосі у метрополітена, а пізніше і на інших підрядах міської влади.

Друге кубло фірм-фаворитів метрополітену записане на Івана Кравцова. Особа, яку добре знають в сім’ї Стаматіних. Саме на Івана Кравцова, Олександр Стаматін, син Вячеслава та Марини Стаматіної, переписав ТОВ “Старсен”. Саме на Івана Кравцова, Вячеслав Стаматін переписав ПВК Фірма “Ніка”.

Наприклад, сьогодні, ТОВ “Турнікет-М” “переміг” на “аукціоні” метрополітену щодо надання послуг з технічного обслуговування пристроїв автоматизованої системи оплати проїзду, з пропозицією 11,19 млн.грн.

3.jpg

“Аукціон” варто писати в лапках, бо назвати це конкуренцією, аукціоном і прозорою закупівлею – язик не повертається.

Пропозиція ТОВ “Турнікет-М” всього на 14 тисяч гривень менше, ніж очікувана вартість метрополітену. За три раунди “аукціону” ТОВ “Турнікет-М” та його “фейковий” конкурент взагалі не знизили вартість своїх пропозицій. На 99,9% ці два учасники знали про пропозиції один одного. “Аукціон” дозволив знизити очікувану вартість всього на 0,12% або 14 тис.грн.

ТОВ “Турнікет-М”на цих послугах для метрополітену заробляє не перший раз. Раніше, протягом двох років “Турнікет-М” за ці ж самі послуги отримав 14,4 млн.грн. Взагалі, ТОВ “Турнікет-М” отримало з 2013 року від метрополітену десятки мільйонів гривень. Крім, метрополітену, ТОВ “Турнікет-М” вказало, що співпрацювало тільки з ТОВ “Дімаріс” та ТОВ “Фьорд”, фірмами яким належать Центральний та Кінний ринки, відповідно. Власниками фірм є найближче оточення Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

До речі, директором “Турнікет-М” є Олександр Ладоненко. Ладоненко також є директором ТОВ “Телеком М” Ганни Керро, яка свого часу була прописана в одній квартирі зі Світланою Керро, на яку було деякий час оформлено ТОВ “Спеціалізований “ПБМП-753”. Тому, окрім впливу Вячеслава Стаматіна на “Турнікет-М”, варто мати на увазі і те, що на цю фірму може впливати оточення Максима Мусєєва.

Таку ж саму “конкуренцію” можна було спостерігати ще на одному подібному “аукціоні” метрополітену щодо оренди комплексу з 2 модульних топкових та зовнішнього бункеру з автоматичною подачею пелет, в минулий четвер. За результатами “аукціону” уклали угоду з ФОП Білецький Володимир Іванович вартістю 4,1 млн.грн.

4.jpg

Треш всієї ситуації в тому, що розмір оренди за кожний повний місяць роботи (в опалювальний сезон) складе 292,82 тис.грн, а подібні топкові “під ключ” коштують від 400 до 800 тис.грн. Метрополітен замість купівлі топкових, вдвічі-втричі більше заплатить за їх оренду.

Пропозиція ФОПа була всього на 7 тисяч гривень меншою, ніж очікувана вартість метрополітену. Звісно, що за три раунди аукціону ФОП та його “фейковий” конкурент (ТОВ “Стайл-Термо”) не знизили вартість своїх пропозицій. Тут також впевнено, що на 99,9%, що два учасники знали про пропозиції один одного. “Аукціон” дозволив знизити очікувану вартість на 0,2%.

Цікаво, що КП “Харківський метрополітен” на оренду комплексу з 2 модульних топкових та зовнішнього бункеру з автоматичною подачею пелет проводить процедуру закупівлі вже втретє за останні півроку. В перший раз закупівля не відбулася у зв’язку з тим, що для участі в торгах було подано менше двох тендерних пропозицій. Другий раз на торги прийшли ті ж самі, що і в цей раз – ФОП Білецький Володимир Іванович та ТОВ “Стайл-Термо”.

Тоді обидві пропозиції були відхилені у зв’язку з відсутністю в обох учасників копій документів на право власності комплексу з 2 модульних топкових та зовнішнього бункеру з автоматичною подачею пелет, які мали бути надані в оренду.

Що, саме цікаве – обидва учасника і на минулі торги, і на теперішні надавали одні і ті ж самі документи. Не зрозуміло, яким чином обидва учасника будуть підтверджувати своє право власності на комплекс топкових та бункер з автоматичною подачею пелет, якщо їм це не вдалося в минулий раз.

Під час минулих торгів метрополітену пропонували не оренду, а купити комплекс з 2 модульних топкових та зовнішній бункер з автоматичною подачею пелет за 4,5 млн.грн.

Закупівлі товарів, послуг, робіт – це не єдина “годівниця” керівництва харківського метрополітену. Як, і раніше залишається таємницею за сімома печатками – прибуток метрополітену за рекламу. В мережі можна знайти десятки пропозицій від різних рекламних агентств з наданням послуг для розміщення реклами.

Кожен, хто користується послугами метрополітену, може побачити: рекламу в вагонах метро, рекламу на поїздах метро, рекламу за допомогою беклайтів, листівки на дверях входу та виходу метрополітену, прапори на станціях, рекламні площі на шляхових стінах, рекламні площі на ескалаторних сводах, брендування станцій та переходів, реклама на плазмових моніторах, лайтбокси, проектори та інше.

Ціни на рекламу в метро досить різні: від 2 тисяч до 150 тисяч гривень на місяць

5.jpg

Метрополітен не надає інформацію не тільки про те, скільки КП заробляє від надання комунального майна під рекламу, а й взагалі залишає інформацію закритою стосовно кількості площі під рекламу, яка здається метрополітеном. Тому порахувати прибуток метрополітену від реклами неможливо, але впевнений, що він обчислюється сотнями мільйонів гривень.

Ну, і нарешті третя “махінація” від керівництва міста з збитковістю метрополітену – це створення комунального підприємства “Підземне місто”. Раніше всі МАФи та реклама в переходах метро – це був прибуток метрополітену, але потім вирішили робити метрополітен остаточно “збитковим” і створили КП “Підземне місто”, яке збирає фантастичну “чорну касу”.

Офіційно за 9 місяців 2015 року КП “Підземне місто” перерахувало до бюджету міста 358 тисяч гривень, а за весь 2014 – трохи більше 40 тисяч. За неофіційною інформацію власники кіосків в переходах метро сплачують мінімум по 2000 доларів на рік, в залежності від місця сума доходить до 5 тисяч.

А, у директора КП “Підземне місто” Олександра Гануса та його дружини у власності три надкоштовних автівки – два автомобілі “Land Rover” та один “Maserati Ghibli”. Вартість останньої біля ста тисяч доларів.

8.jpg

Дохід Гануса у 2015 році склав 92705 грн. й це лише зарплата. Дохід його дружини від підприємницької діяльності був 122 тис.грн. Олександр Ганус має у власності три квартири: площею 61,3 кв.м., 146,6 кв.м. та 100,5 кв.м.

Ну, звісно, не Вячеславу Стаматіну, Максиму Мусєєву чи Олександру Ганусу жалітись на важке життя і звертатися до харків’ян з поясненнями, чому проїзд в метро у Харкові має коштувати не 3, а 4 гривні. Можуть і не повірити.

Більш життєво виглядає, якщо звичайні працівники метрополітену з зарплатами 3-4 тисячі гривень звернуться до харків’ян і розкажуть про своє важке життя: “Тариф в метро зовсім економічно необґрунтованим став, “мінімалку” підвищили, тариф на електроенергію підвищили, що нам робити, харків’яни?”.

Дорогі працівники та профспілковий комітет Харківського метрополітену, Вам, моя порада – коли наступний раз Вячеслав Стаматін, Максим Мусєєв будуть “пиляти” чергові мільйони на закупівлях для вашого улюбленого метрополітену – Ви напишіть такі ж самі звернення, як і на підвищення вартості проїзду. Чи Вам не дозволять написати про таке? Чи це не Ваше звернення і Вами прикрилися? Також можете поцікавитись у Вячеслава Стаматіна скільки сотень мільйонів кожен рік харківське метро заробляє на рекламі.

Не до тих звертаєтесь і не про те пишете, дорогі працівники та профспілковий комітет Харківського метрополітену.