СПРАВИ НАШІ МУТНІ АБО ВІДСУТНІСТЬ ПРИЧИН У ХАРКІВСЬКИХ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ НЕ ПЛАТИТИ ПО РАХУНКАМ

 width=

Минулого разу я детально розповів чому борг КП “Харківводоканал” в сотні мільйонів гривень за електроенергію перед АК “Харківобленерго” – це тягомотно-рутинний спектакль для пересічних харків ‘ ян, який розігрують між собою два монополіста. Перші обіцяють з дня на день почати сплачувати по рахункам, а другі погрожують не подавати на об’єкти водоканалу електроенергію. І, так вже більше 6 років.

Пише співзасновник ХАЦ у свою блозі на Цензор.Нет.

Нагадаємо у прес-службі “Харківобленерго” наголошують, що КП “Харківводоканал” продовжує з кожним днем накопичувати все більше і більше боргів. Це виглядає дивним з урахуванням того, що сплата за послуги водопостачання та водовідведення у Харкові в першому півріччі склала 105,7%, тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення у Харкові починаючи з 1 січня 2016 року підвищувався вже двічі (другий раз на витрати, які пов’язані з нарахуванням, обліком та збором платежів послуг, але все одно). Крім цього, у Харкові на сьогоднішній день практично стовідсоткове відшкодування всіх витрат в тарифі та одна з найвищих норм споживання води в Україні.

Цікавим є те, що за перше півріччя 2016 року рівень розрахунків споживачів за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення складав 105,7% (в тому числі на 112,6% розрахувалося населення), але вже за період липень-серпень 2016 року рівень розрахунків споживачів за послуги, які надає водоканал, склав всього 40,8% (в тому числі на 43,9% розрахувалося населення).

Звісно, що і загальний борг споживачів за послуги перед водоканалом виріс. Якщо, на 1 липня 2016 року він складав 501,25 млн.грн., то на 1 вересня 2016 року він вже дорівнює 610 млн.грн. Майже 110 мільйонів гривень за 2 літніх місяці. У населення борг на 1 липня 2016 року складав 190,72 млн.грн, а на 1 вересня вже 257,46 млн.грн. Лише за 2 літніх місяці населення заборгувало за воду та каналізацію 66,74 млн.грн. Невже це пов ‘ язане з включенням в тариф витрат, які пов’язані з нарахуванням та обліком платежів послуг?

КП “Харківводоканал”, незважаючи на останнє підвищення тарифу 10 червня 2016 року (в тариф нарешті були включені витрати, пов’язані з нарахуванням, обліком та збором платежів послуг, а також витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних приладів обліку холодної води), в відповіді на інформаційний запит, зазначає, що на підприємстві вважають, що тариф на послугу водопостачання відшкодовує економічно обгрунтовані витрати лише на 81,2%, а на послугу водовідведення на 86,2%. Але, наприклад в тарифі на послуги водовідведення, частка на розвиток виробництва (інвестиційний прибуток) складає 1,77%.

Що, цікаво, кредит Світового банку (5,5 мільйонів доларів) на заходи щодо впровадження енергозберігаючих технологій, який отримало КП “Харківводоканал”, не допоміг зменшити частку електроенергії в тарифах. В тарифі на централізоване водопостачання вона складає 46,5% та 30,5% в тарифі на централізоване водовідведення. Ці показники не зменшуються протягом вже багатьох років.

КП “Харківводоканал” наголошує, що зростання заборгованості за електроенергію пов’язане з несвоєчасним відшкодуванням різниці в тарифах, постійного зростання тарифів на енергоносії та зростанням цін на інші частки тарифу.

Також підприємство підкреслює, що діючі тарифи з самого початку не відшкодовували фактичних витрат, хоча НКРЕКП стверджує, що не погоджує тарифи, які не на 100% відшкодовують фактичні витрати. Кому ж вірити у цій ситуації?

КП “Харківводоканал” розраховує віддати борги за електроенергію лише у разі отримання субвенції з Державного бюджету на погашення різниці в тарифах, яка на підприємстві станом на 1 вересня 2016 року оцінюється 460,6 млн.грн.

Депутати Харківської міськради на останній сесії, 14 вересня, ухвалили звернення до Уряду про виділення комунальним підприємствам міста субвенції на погашення різниці в тарифах.

Ще однією надією водоканалу в вирішенні цієї ситуації з боргами є слова Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана про те, що вже в жовтні 2016 року будуть здійснені необхідні кроки, направлені на вирішення проблеми заборгованості комунальних підприємств міста за електроенергію.

Інформацію про кількість боргів та рівень розрахунків за електроенергію з АК “Харківобленерго”, КП “Харківводоканал” надати відмовився посилаючись на те, що ця інформація не є предметом регулювання Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Але, цю інформацію мені з радістю надала АК “Харківобленерго”, якій водоканал заборгував сотні мільйонів гривень. Станом на 23 вересня 2016 року заборгованість КП “Харківводоканал” перед АК “Харківобленерго” складає 677,33 млн.грн., в тому числі за електроенергію – 673,29 млн.грн. За 2016 рік водоканал не заплатив обленерго 230,25 млн.грн., в тому числі 228,63 млн.грн. за електроенергію.

За період з січня по серпень 2016 року рівень розрахунків КП “Харківводоканал” за спожиту електроенергію складає 39%, за серпень – 34% та за перші 23 дні вересня лише 23%. Що, цікаво раніше у відповіді на депутатське звернення, АК “Харківобленерго” зазначило, що КП “Харківводоканал” в серпні 2016 року розрахувалося за електроенергію взагалі на 19%.

Як, вважає АК “Харківобленерго” такий жахливий стан справ у розрахунках за спожиту електроенергію між комунальними підприємствами міста та АК “Харківобленерго” виник через бездарну фінансово-господарську діяльність КП та невтручання і безучасне спостерігання за цими процесам державних органів.

Обленерго вважає, що тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення економічно обгрунтовані.

Але, як ви вже здогадалися, у Харкові не тільки у водоканалу перед АК “Харківобленерго” борги за електроенергію.

Наприклад, станом на 23 вересня 2016 року, КП “Харківські теплові мережі” мають борг перед АК “Харківобленерго” у розмірі 117,01 млн.грн., в тому числі з них і 104,8 млн.грн. за електроенергію. Як, запевняють в КП “ХТМ” борги за електроенергію на 100% сформувались в 2016 році.

Але, АК “Харківобленерго у відповіді на депутатське звернення, стверджує, що вже станом на 1 січня 2016 року, заборгованість КП “ХТМ” за спожиту електроенергію складала 80,6 млн.грн.

Цікавим є те, що з кожним місяцем рівень розрахунків КП “ХТМ за спожиту електроенергію зменшувався. За період січень-липень 2016 року, КП “ХТМ” розрахувався за електроенергію на 87%, при цьому в серпні тільки на 12%. За 23 перших дні вересня рівень розрахунків взагалі склав 6%. Питома вага витрат у структурі середньозваженого тарифу на послуги централізованого опалення, безумовно, значно менша, ніж в структурах тарифів на водопостачання та водовідведення, і складає лише 4,3%.

КП “ХТМ” вважає, що діяльність підприємства з надання послуг теплопостачання за перші 7 місяців 2016 року є збитковою. А, в 2015 році рівень відшкодування тарифами на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання фактичних витрат підприємства складав 90,9%.

Крім цього в КП “ХТМ” наголошують, що причиною несплати за спожиту електроенергію в 2016 році є брак обігових коштів, який виник неповними та несвоєчасними розрахунками споживачів за отриману теплову енергію. Як, і розмір загального боргу споживачів станом на 1 серпня 2016 року, який вказує КП “ХТМ” у відповіді на інформаційний запит, а саме 1,48 млрд.грн.

Виглядає це дуже дивно.

В звіті щодо стану розрахунків споживачів області за послуги теплопостачання, який опублікований на сайті ХОДА, станом на 1 вересня 2016 року, розрухунки за послуги теплопостачання, які надає КП “ХТМ”, склали 109,6% (в тому числі на 110,8% розрахувалося населення). Що, цікаво за 2 літні місяці (липень-серпень) рівень розрахунків за послуги теплопостачання практично не змінився.

Станом на 1 січня 2016 року заборгованість за послуги теплопостачання споживачів перед КП “ХТМ” складала 1,5 млрд.грн. (в тому числі 1,03 млрд.грн. борг населення). Станом на 1 вересня 2016 року заборгованість за послуги теплопостачання споживачів перед КП “ХТМ” складала вже 1,27 млрд.грн. (в тому числі 896,36 млн.грн. борг населення).

Цікаво, а що має на увазі КП “ХТМ”, коли говорить, що забезпечити повні розрахунки за спожиту електроенергію можна лише у разі поліпшення платіжної дисципліни споживачів?

Яка, ще потрібна платіжна дисципліна споживачів, 150% чи може 200% сплати за послуги теплопостачання?

Також, в КП “ХТМ” розраховують на компенсацію збитків з бюджету, пов ‘ язаних з невідповідністю затверджених тарифів фактичним витратам на надання послуг з теплопостачання. На підприємстві наголошують, що станом на 1 вересня 2016 року сума збитків складає 745,8 млн.грн.

На офіційному сайті КП “ХТМ” є інформація, що станом на 1 січня 2015 року, заборгованість державного бюджету по різниці в тарифах на теплову енергію для населення становила 40,3 млн. грн. Тобто, за менше, ніж два роки, на підприємстві запевняють, що сума збитків із-за невідповідності затверджених тарифів фактичним витратам на надання послуг з теплопостачання склала більше 700 мільйонів гривень.

Всі харків’яни також пам’ятають, як в серпні 2016 року у місті зупинялися трамваї та тролейбуси із-за боргів профільного КП за електроенергію.

Борги КП “Міськелектротранссервіс” перед АК “Харківобленерго” станом на 23 вересня складають 51,95 млн.грн., в тому числі 49,14 млн.грн. за електроенергію. За електроенергію всі борги у транспортників виникли в 2016 році. Рівень розрахунків “транспортників” за спожиту електроенергію за період з січня 2016 року по серпень складає всього 2%. Трішки краще показник за перші 23 дні вересня, а саме 5%. Але, звісно, що це не може влаштовувати енергетиків.

На думку АК “Харківобленерго”, Харківська міськрада, як засновник комунальних підприємств-боржників, створює такі умови, за яких діяльність АК “Харківобленерго” є збитковою через фактичне “кредитування” комунальних підприємств міста за рахунок обленерго.

На 1 вересня 2016 року борг цих трьох комунальних підприємств за спожиту електроенергію складав 818,4 млн.грн. Борги водоканалу виросли на 46%, КП “ХТМ” на 35%.

Обленерго стверджує, що постійно звертається до господарського суду з позовами про стягнення з КП-боржників заборгованості за спожиту електроенергію, судовими рішеннями з них на користь АК “Харківобленерго” стягнуто близько 22 млн.грн. Але, ці 22 мільйони обленерго так і не отримало, через бездіяльність державної виконавчої служби. Звертається АК “Харківобленерго” і до профільних державних органів, але на жаль, будь-яких дієвих заходів з вирішення вказаної проблеми до цих пір не вжито.

Така ситуація, на думку керівництва обленерго, може призвести до збоїв у здійсненні компанією експлуатаційної діяльності, внаслідок чого під загрозу буде поставлена енергетична безпека всієї Харківської області.

Євгеній Лісічкін