Чавунна решітка за ціною MacBook: розслідування справи передали в ДБР

Справу щодо коштовних декоративних решіток в саду Шевченка передали з Шевченківського райвідділу поліції міста Харкова до територіального управління Державного бюро розслідувань (місто Полтава). Про це стало відомо з ухвали Октябрського райсуду міста Полтави від 8 липня.

Як писав раніше ХАЦ, в травні 2017 року Департамент комунального господарства Харківської міськради замовив у ТОВ «БК Спецбудтехнологія» встановлення 47 декоративних чавунних решіток по 11 770 грн.

А вже в серпні 2017 року Департамент комунального господарства замовив у ТОВ «БК Спецбудтехнологія» 180 декоративних чавунних решітки по 28 694 грн.

Слідчі встановили, що підрядник, який встановлював декоративні решітки по алеї вздовж саду Шевченка та алеї вздовж майдану Свободи, ТОВ «БК «Спецбухтехнологія», придбав ці решітки у ТОВ «БВКФ Технікабуд» по 28694 грн. за 1 шт. В свою чергу, ця фірма купила решітки у сєвєродонецького підприємства з ознаками фіктивності ТОВ «Сіндас» по 28407 грн. за 1 шт.

ТОВ «Сіндас» придбало чавунні решітки у підприємства з ознаками фіктивності ТОВ «Вінгерт» по…213,6 грн. за 1 шт. Відомості, щодо закупівлі чавунних решіток у ТОВ «Вінгерт» відсутні.

Відповідно висновку судово-товарознавчої експертизи по кримінальному провадженню встановлено, що ринкова вартість декоративної чавунної решітки, в договорі від травня 2017 року, складає 11 352 грн. Ринкова вартість декоративної чавунної решітки, в договорі від серпня 2017 року, складає 18 480 грн.

Вага решітки (травневий договір) складає 43 кг, а вага решітки (серпневий договір) складає 70 кг. Вартість 1 кг. лиття чавуну складає 40-45 грн.

Слід зазначити, що єдиним конкурентом переможця ТОВ «БК Спецбудтехнологія» під час проведення тендерів на встановлення чавунних решіток було ТОВ «Декорбудсервіс».

Під час проведення слідчих дій, отримані відомості, що директор ТОВ «БК Спецбудтехнологія» та директор ТОВ «Декорбудсервіс» є пов`язаними особами, діють у змові, бухгалтерський облік діяльності вказаних суб`єктів господарської діяльності здійснюється однією особою.

Обидві фірми здійснюють фінансово-господарську діяльність у одному офісному приміщенні.

АМКУ встановив, що обидві фірми, які брали участь в аукціонах – ТОВ «БК Спецбудтехнологія» та ТОВ «Декорбудсервіс», є пов’язаними між собою.