Харкову повернули 11 гектарів землі біля Лісопарку, які незаконно віддали у приватну власність за “кооперативною схемою” 14 років тому

Харківський апеляційний суд повернув у власність Харківської громади 66 земельних ділянок загальною площею 11 гектарів по Харківському шосе (неподалік табору “Лісова казка”) загальною вартістю понад 60 млн грн, які були передані у приватну власність у 2010 році за “кооперативною схемою”.

На теперішній час ці земельні ділянки не забудовані та нікому не відчужені. 

Харківська міська рада у червні 2010 року надала безкоштовно у власність обслуговуючому кооперативу “Житлово-будівельний кооператив “Зелений квартал” чотири земельні ділянки загальною площею 32,3 га для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови колишньому Бєлгородському шосе (біля табору “Лісова казка”). 

У лютому 2013 року ці ділянки були відчужені на підставі договору купівлі-продажу на користь фізичної особи, яка в свою чергу передала їх в іпотеку особі на ім’я В’ячеслав Григоренко. До цієї особи зараз прокуратура і подала позов до суду.

У 2010 році “Зелений квартал” заснували Лілія Адам, Вадим Фартушний та Олексій Коваленко, потім його переписали на Тетяну Науменко, Катерину Колесникову та Олександра Журова. Кооператив ліквідували у 2013 році, одразу після продажу землі.

При цьому зазначений ЖБК був обслуговуючим кооперативом, його фактична мета та порядок створення, організація та діяльність не відповідали вимогам законодавства до житлово-будівельного кооперативу. Крім того, ЖБК нічого не збудував на ділянках, натомість відчужив їх харківʼянину, який у подальшому їх “нарізав”.

Варто зазначити, що спочатку Дзержинський районний суд Харкова відмовив прокуратурі у задоволенні позову.

Детальніше про те, як за часів Добкіна-Кернеса у Харкові працювала “кооперативна схема”.

Створювався обслуговуючий кооператив, у назві якого є словосполучення житлово-будівельний. Йому безкоштовно видавали ділянку землі під будівництво як житлово-будівельному кооперативу, хоча він таким не є.

Нагадаємо, що Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі. А ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

У Харкові ж засвоїли лише одне з цього закону – землю можна роздати безкоштовно і  масово почали це впроваджувати у 2008 році, коли мером міста був Михайло Добкін, а секретарем міськради Геннадій Кернес. Таким чином незаконно роздали мінімум 650 гектарів міської землі на загальну суму в 4-6 млрд грн.

#хац_контроль