“У Харківському районі 3 тижні не дають гуманітарну допомогу” – новий фейк роспропаганди

Російські пропагандистські медіа та телеграм-канали поширюють фейк, що нібито у громадах Харківської району вже три тижні не видають гуманітарну допомогу.

Це повідомлення містить відразу кілька неправдивих меседжей

При чому у повідомленні, яке поширюється не вказані конкретні селища, де нібито є проблема з видачею гуманітарної допомоги. Це ставить під сумнів сам меседж. Тим більше, що Харківський район до вторгнення рф на території. України був найбільшим за чисельністю населення район в Україні.

Ще восени “Харківський антикорупційний центр” писав про те, що ситуація з роздачею гуманітарної допомоги є різною в різних громадах.

І розглядати кожен окремий факт з наявністю гуманітарної допомоги, коли вони є, потрібно окремо. 

Але заява про те, що “У Харківському районі вже 3 тижні не дають гуманітарну допомогу, людей реально морять голодом, влада сказала затягнути ремені, не ходити і нічого не просити” – є фейком.

Для цього достатньо подивитися сторінки різних громад. Так, Пісочинська селищна рада активно публікує інформацію щодо надання гуманітарної допомоги. Подібні пости з’являються ледве не щодня. 

До того ж ця громада окремо виділяє фінансування на тимчасово переміщених осіб та їх проживання.

Дергачівська міська рада також майже щодня повідомляє про зустріч міського голови з мешканцями різних громад, включно з тими, що знаходилися під окупацією. На сторінці є свіжі фотозвіти про надання різноманітної гуманітарної допомоги від різних організацій.

Щодо наявності гуманітарної допомоги у Циркунах в інтерв’ю “Суспільному” розповів голова сільської ради Микола Сікаленко. Він, зокрема, повідомив, що дійсно підприємство в результаті російських обстрілів були розбиті, але в селищі є гуманітарна допомога та є можливість їздити працювати до Харкова. 

Це розбиває ще одне твердження пропагандистів, що нібито з селищ нікого не випускають. Це ще один фейк. 

Щодо передачі гуманітарної допомоги до деокупованої Липецької громади громади 28 жовтня повідомляла Харківська ВЦА. Про передачу, наприклад, борошна, до Малоданилівської та Люботинської громад Харківська ВЦА повідомляла наприкінці жовтня.

І це приклади, які можна знайти поверхневим пошуком у гуглі. В області працює Єдиний координаційний гуманітарний центр, який допомагає направляти гуманітарну допомогу у громади, в яких більш актуальні потреби, 

Тож повідомлення пропагандистів, про те, що у громадах Харківського району не видають гуманітарну допомогу – є фейком.

Проте, ХАЦ відзначає, що у окремих громадах дійсно можуть виникати ситуації, коли є проблема з отриманням гуманітарної допомоги. Навіть в громадах, які розташовані поряд може бути різна інтенсивність видачі допомоги. Але коли дійсно є проблеми, то подібні випадки потрібно публікувати з інформацією щодо конкретного селища.