ОТГ в Харківській області мають власних дорожніх фаворитів – фірми, які пов’язані між собою та яким благоволять керівники громад.

Ці компанії отримують підряди як без проведення торгів, так і розігруючи тендери між собою. А коли ними цікавляться правоохоронці – переписують фірми в інший регіон на підставних осіб та заводять нову фірму.

Мова йде про ТОВ «Панган», ТОВ «Легіонбуд», ТОВ «Легіон-Промтранс», ТОВ «СК Олімпбуд» та ТОВ «СКСВ Легіонбуд».

Саме ці фірми мають спільних засновників, керівників та працюють на території Харківської області, виконують ряд робіт щодо будівництва доріг, будування спортивних майданчиків, тощо.

За останні роки через них пройшло понад 300 млн. грн.

Серед ОТГ, які віддавали підряди «легіонам» – Малоданилівська, Пісочинська, Старовірівська, Нововодолазька, Чкалівська.

Так, серед керівників ТОВ «Панган» були Станіслав Гудиря, Григорій Шевченко, Олександр Звягінцев та до останнього Сергій Сокіл, а у грудні 2019 року засновником та керівником став Олександр Бикадоров.

Цікавий той факт, що ця фірма почала свою публічну діяльність з 2018 року та загалом протягом 2018-2019 років є переможцем на суму майже 50 млн грн., а всі підряди виконувала виключно у Харківській області, у тому числі в ОТГ.

Зв’язок ТОВ «Панган» і «СК Олімпбуд» побачили навіть в Антимонопольному комітету змову під час участі в тендері у Чугуєві.

Окрім цього, йде досудове розслідування щодо якості виконаних робіт в с. Качалівка Краснокутскього району

Слідчі вважають, що роботи були зроблені неякісно та не в повному обсязі.

В цій справі йде мова і про ТОВ «Легіонбуд».

Менеджери цих фірм колесять по колу. Наприклад, окрім ТОВ «Панган», Сергій Сокіл є керівником та засновником ТОВ «Легіонбуд», яка була заснована та почала свою публічну діяльність у 2019 році та є переможцем торгів на суму більше ніж 100 млн. грн. Всі підряди виконувала виключно у Харківській області, у тому числі в ОТГ.

Гудиря та Шевченко фігурували також й у ТОВ «Легіон-Промтранс», де перший був керівником, а другий – засновником.

Вже зараз керівницею та засновницею вищевказаного товариства є Людмила Іщенко.

Протягом 2017-2019 років ця фірма є переможцем на суму майже 45 млн грн., а всі підряди виконувала виключно у Харківській області, у тому числі в ОТГ.

Як тільки до фірми почалася увага правоохоронців, її перевели до Івано-Франківська та записали на Олександра Бикадорова з Нововодолазького району. На цій людині оформлено понад 20 фірм.

Людина з таким ПІБ нещодавно отримала судимість за шахрайство.

Окрім цього, Людмила Іщенко є засновницею ТОВ «СК Олімпбуд», серед керівників та засновників були Поліхрон Харациді та Володимир Звягінцев, брат Олександра Звягінцева, який має відношення до ТОВ «Панган».

Фірма була утворена в 2016 році, а публічну діяльність почала у 2018 році та стала переможцем на суму більше ніж 100 млн. грн, а всі підряди виконувала, як попередні фірми, виключно у Харківській області, у тому числі і в ОТГ.

Як тільки фірма стала цікава для АМКУ та правоохоронців, її перевели до Львова, а засновницею стала мешканка села з Харківської області – Людмила Іщенко.

Володимири Звягінцев є керівником та засновником ТОВ «Сксв Легіон».

Фірма займається проєктною документацію на підряди, які отримують вищезазначені компанії. Протягом 2017-2010 років ця фірма є переможцем на суму 1 млн грн., а всі замовлення виконувала виключно у Харківській області, у тому числі в ОТГ.

Але не дорогами єдиними. У 2018 році Малороганська сільська рада уклала угоду з ТОВ «Легіон-Промтранс» щодо будівництва футбольного поля із штучним покриттям вартістю 1,408 млн. грн.

Ще тоді «Харківський антикорупіійний центр» писав що вартість завищена в півтора рази.

Й ось наприкінці 2019 року цим об’єктом зацікавилися правоохоронці.

На їх думку «жодних реальних робіт під час будівництва футбольного поля проведено не було, а також що бюджетними коштами, які були перераховані на рахунок «Легіон-Промтранс» для, фактично розпоряджалися сторонні особи».

Відносини ОТГ з цими фірмами показує й історія в Новій Водолазі.

Так, місцеві активісти побачили, що почалися роботи з будівництва футбольного поля. Але жодного договору, або повідомлення на сайт ДАБІ не було.

 width=

Угода з’явилася лише тоді, коли роботи майже були закінчені. А сума склала близько 1,5 млн. грн. – максимальна, яка можлива без проведення аукціону.

Це дуже цікаво, особливо в контексті публікації «Мережі антикорупційних центрів», активісти якої встановили завищені ціни на матеріали, які використовувала одна з фірм цієї групи у Водолазі.

Так, ТОВ «Легіонбуд» отримало підряд на будівництво багатофункціонального спортивного майданчику вартістю 2,23 млн грн за завищеними цінами.

Активісти також встановили, що вже згадуваний Сокіл шукає роботу регіонального менеджера, в резюме він вказав, що останні багато років працював на нафтобазі. Сам Сокіл відмовився у телефонній розмові коментувати будь-що про його підприємницьку кар’єру, зазначивши лише, що компанії «Панган» та «Легіонбуд» йому були знайомі колись.

Зазначимо, що в Державна аудиторська служба встановила, що окремі замовники для співпраці безпосередньо із Сергієм Соколом та його фірмами ухилялися від проведення відкритих торгів. Зокрема мова йшла про Дергачівську міську раду.

Тож конкретні фірми уникають конкуренції та заробляють на підрядах харківських ОТГ  і коли вони отримують черговий контракт небайдужим місцевим мешканцям потрібно слідкувати, щоб роботи були зроблені.

Костянтин Ліганенко для «Харківського антикорупційного центру»

Матеріал написаний в рамках проекту «Активна та прозора децентралізація в ОТГ». Він реалізується в рамках проекту IWPR Ukraine за підтримки МЗС Королівства Норвегії.