Об’єкти “Великого будівництва”, система водопостачання у Лозовій за мільярд та музей у Сковородинівці: що будуть будувати на Харківщині у 2022 році

Будівництво нового онкоцентру, кількох фізкультурно-оздоровчих комплексів. реконструкція лікарень, басейн у Балаклеї та реставрація музею у Сковородинівці. Ось на ці об’єкти планують витрачати кошти обласного бюджету у 2022 році.

Програму економічного та соціального розвитку Харківської області на 2022 рік депутати планують розглянути під час сесії 21 грудня.

“Харківський антикорупційний центр” проаналізував інвестиційні проєкти, які планують фінансувати наступного року.

Так, основні кошти у сфері охорони здоров’я планують витратити на добудову двох черг нового онконцентру у Харкові. Так, за даними проєкту програми на 17 грудня 2021 року, планується у 2022 році добудувати першу та другу чергу онкоцентру. Загальна вартість будівництва об’єктів 1,15 млрд грн. На даний час ступінь готовності першої черги складає 33%, необхідність у фінансуванні – 627,99 млн грн, другої черги готовність об’єкту оцінюють у 26 %, а необхідність у фінансування  – 161,71 млн грн. Крім того, наступного року планують розпочати будівництво третьої черги нового онкоцентру. Вартість будівництва оцінюють майже у мільярд гривень, наступного року планують витратити 490 млн грн.

Нагадаємо, що проект нового онкоцентру входить до програми “Велике будівництво”. Також наступного року в рамках цієї програми  планують завершити реконструкцію ще двох обласних лікарень –травматологічної та дитячої клінічної лікарні №1. Для завершення ремонту травматологічної лікарні необхідно 36 млн грн. Що стосується дитячої клінічної лікарні №1, то загальна вартість реконструкції в рамках “Великого будівництва” 106,8 млн грн і вона завершена на 90 %.

Крім того, наступного року планують розпочати ремонт комплексу будівль лікарні. Загальна вартість проєкту – 195,5 млн грн.

З цікавого: до першочергових потреб у фінансуванні не потрапив ремонт міської лікарні у Люботині. З 2019 року об’єкт зробили лише на третину і він перетворюється на довгобуд. Ще про довгобуди: з 2018 року капітальний ремонт будівлі лікувального корпусу літ. Ч-9 КЗОЗ “Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» виконано лише на 8%. Загальна вартість реконструкції 148 млн грн.

Щодо сфери ЖКГ, то найкоштовнішим об’єктом у програмі є реконструкція системи поза майданчикового водопостачання м. Лозова за 910 млн грн. Поки що цей об’єкт планують зробити за два роки. Однак, на відміну від сфери охорони здоров’я, у сфері ЖКГ довгобудів набагато більше. 

Так. лише на 46% побудований Комплекс по управлінню комунальними відходами м. Люботин. А його будівництво триває з 2014 року. З 2012 року триває реконструкція Малоданилівських очисних споруд. Саме під час реалізації цього проєкту правоохоронці знайшли розкрадання бюджетних коштів. Низка посадовців та підприємців опинилися на лаві підсудних. Однак, суд звільнив екс-заступника голови Харківської ОДА Євгенія Шахненка та чиновника Департаменту капбудівництва ОДА Григорія Бойко від кримінальної відповідальності за службову недбалість у зв`язку із закінченням строків давності.А реконструкція й досі не завершена. На даний час, підрядником є ТОВ “Будівельник” теперішнього віце-губернатора Михайла Харнама.


Ще один великий об’єкт – реконструкція каналізаційного колектору у Чугуєві. Загальна вартість ремонту – 118 млн грн. З 2019 року роботи виконали лише на 15%.

У сфері культури та туризму головна особливість – відсутність жодної інформації про реконструкцію палацово-парковому комплексі “Садиба” в селі Шарівка. Проєкт реконструкції замовили ще 2 роки тому, але він не завершений досі. 

В той час, директорка Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Людмила Терещенко заявила, що палацово-парковий комплекс “Садиба” в Шарівці готують до участі у проекті “Велика реставрація”.

В той час у програмі є три об’єкти національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди загальною вартістю 50 млн грн. 

Керівниця департаменту додала, що до кінця 2021 року буде завершено розробку відповідної документації на першочергові невідкладні консерваційні та протиаварійні роботи палацово-паркового комплексу “Садиба” в смт Шарівка.

“У наступному році Шарівський палац також буде подано до програми “Велика реставрація”. Проведення реставраційних робіт на пам’ятках культурної спадщини дасть змогу відзначити на належному рівні 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди та зробити привабливішим наш регіон для туристів”, – підсумувала Терещенко.


Знову не потрапляє до першочергових та не отримує гарантованого фінансування реставрація Шляхового палацу – пам’ятки історії та архітектури місцевого значення (охоронний номер 8841-Ха) КЗ “Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна”.

Найкоштовнішим об’єктом у цій сфері знову є реконструкція Історичного музею, яка триває з 2012 року. Зараз його реконструкція має загальну вартість 124 млн грн, але давно не розглядалася, а цей пункт просто кочує з року в рік. 

Капітальний ремонт будівлі комунального закладу Первомайський ліцей №7 за 146 млн грн – найкоштовніший у сфері освіти. Роботи розпочалися цього року, на них освоїли 10 млн грн. Майже 71 млн грн коштуватиме будівництво нової прибудови до дитсадка “Теремок” у пісочині. Це ще один об’єкт “Великого будівництва”.

Реконструкція ясел-садка №1 у Вовчанську – ще одне коштовне будівництво – понад 110 млн грн.  В 2019 році  ТОВ “Національна будівельна компанія” вже укладала угоду з міською радою Вовчанська щодо розробки проєкту реконструкції дитячого садка. Тоді вартість проєкту склала 588,9 тис. грн. Однак, цей проєкт не пройшов експертизу і цього року підрядник отримав знову гроші на новий проєкт. 

Кілька об’єктів з “Великого будівництва” є у програмі зі сферу фізичної культури та спорту. Одним з таких об’єктів стала реконструкції спортивно-оздоровчого комплексу «Вимпел» у Балаклії. У липні угода на реконструкцію басейну була укладена на суму понад 100 млн. грн. На початку листопада уклали ще додаткову угоду на 30 млн грн. У програмі вартість будівництва вказана 110 млн грн, а роботи виконані на 75%.

Також до “Великого будівництва” увійшов ФОК у Люботині. Зараз об’єкт вартістю 37 млн грн зроблений на 25%, однак, до кінця наступного року планують завершити. 

Будівництво ще одного фізкультурно-оздоровчого центру планують розпочати у 2022 року у Змійові. Його вартіст 76 млн грн. Крім того, У Новій Водолазі планують завершити два об’єкти: реконструкцію стадіону “Колос” за 52,9 млн грн та будівництво льодової арени зі штучним льодом вартістю 8,64 млн грн.

Обидва об’єкти знаходяться у першочергових заходах.

А ось прибудова басейну до ФОК у Пісочині до першочергових заходів не потрапила. Вартість будівництва 69 млн грн, з яких необхідно 45 млн грн. 

У сфері соцзахисту до першочергових заходів потрапили всього кілька об’єктів, з яким найкоштовним є будівництво двох свердловин КУ Хорошевський геріатричний пансіонат” вартістю 2 млн грн.

У паливно-енергетичній галузі по факту всього один об’єкт. Мова йде про будівництво підсилюючого газопроводу високого тиску Р=1,2 МПа, ПРП і газопроводу високого тиску Р=0,6 МПа від АГРС “Велика Бабка” Чугуївського району до ГРС “Вовчанськ”. Вартість об’єкту майже 400 млн грн, він реалізується з 2018 року і для його завершення необхідно 200 млн грн.

Ось такі основні витрати у 2022 році, які завтра депутати можуть затвердити на сесії.

Раніше “Харківський антикорупційний центр” почав аналізувати проєкт бюджету Харкова на 2022 другий рік, а саме кошти, які заплановані на різноманітні будівництва.

#велике_будівництво #досвід_регіонів_велике_будівництво