ХАЦ ініціював перегляд практик догляду за зеленими насадженнями у Харкові

Харківських озеленювачів почали навчати європейському догляду за деревами та рослинами.

Харківський антикорупційний центр давно шукав можливості докорінно змінити підхід до обрізки дерев і догляду за рослинами. Минулого тижня Харківський міський голова, профільна комісія ХМР, ХАЦ, Фонд Семена Обломея та “Харківзеленбуд” підписали меморандум про запровадження сучасних підходів догляду за деревами у Харкові.

Уже розпочалися перші тренінги для керівників та співробітників “Зеленбуду”. Спеціалісти з арбористики із Фонду Семена Обломея (названий на честь військовослужбовця НГУ, арбориста Семена Обломея, який загинув у 2022 році під час виконання бойового завдання на Донбасі) представили європейські стандарти та сучасні практики догляду за деревами та розказали про необхідність їх використання у довгостроковій перспективі у Харкові. Надалі цей досвід майстри дільниць “Зеленбуду” будуть розповсюджувати та впроваджувати на “землі”. 

“Зеленбудівців” навчать доглядати за молодими деревами, деревами-ветеранами, докладно розкажуть про помилки при плануванні зелених зон, висадці, обрізці та кронуванні. 

Попереду ще кілька практичних занять та воркшоп. Надалі представники Фонду Семена Обломея будуть спостерігати за змінами у Харкові: сертифіковані інспектори стану дерев робитимуть чек-апи та перевірятимуть, як “зеленбудівці” дотримуються рекомендацій.

“Ми давно переймаємось темою урбаністичних рішень і лобіюємо зміни у нашому місті. Проблемі з догляду за деревами у місті не рік і не два. Мабуть, я не помилюсь, якщо скажу, що їй понад десять років. Просто остогидло вже те, що відбувається з деревами і рослинами у Харкові, особливо з огляду на зміни клімату. Ми хочемо допомогти її вирішити. Наше бажання співпало з бажанням мера Харкова у цьому напрямку. Тож зараз відбуваються семінари, далі буде практика для співробітників “Зеленбуду”, а потім представники Фонду Семена Обломея щоквартально перевірятимуть дотримання рекомендацій. “Зеленбуд” і всі ми маємо змінитися і засвоїти: дерева у нашому місті мають жити якомога довше. Базово, тому що це кисень, додатково, бо це захист від спеки, ерозії грунту і т. ін. І, окрім того, довге життя дерев зекономить бюджет Харкова. Навіть якщо ми посадимо 30 однорічних дерев, вони ніколи не замінять одне тридцятирічне”, – розказав засновник Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах.

Керівниця Фонду Семена Обломея Анна Обломей говорить, що у Харкові такі самі проблеми з доглядом за деревами, як у більшості українських міст, проте є особливості через більш континентальний клімат: застарілі практики, не орієнтовані на зміну клімату, зміну населення у містах.

У Харкові потрібно виправляти підхід до догляду. Це робота на роки.


“Ми були запрошені, і дуже раді, що Харків готовий до такого діалогу. Курс включатиме представлення і освоєння європейських стандартів догляду за деревами. Що таке європейські стандарти? За останні 50 років догляд за міськими деревами (арбористика) зазнав великих революцій у світі, і не всі вони до нас дійшли. Ми співпрацюємо з європейською  спільнотою арбористів. Вони хочуть, щоб міста виглядали зеленими, і не тільки зараз, а й через 20 років. Це дуже сталий підхід. Ми хочемо, щоб якомога більше українських міст прийняли ці рекомендації і слідували їм. Наш меморандум якраз про те, що комунальні підприємства Харкова хочуть і будуть навчатися. Зеленбуд іде на діалог, пробує якісь нові методики, я бачу, що є бажання робити щось по-новому. Але вони працювали роками так, як звикли. Тому це буде довготривалий процес. На жаль, люди, які працюють з деревами, неоціненні громадянами, але від них залежить те, які міста ми передамо нашим дітям. Ми тут, щоб допомогти змінитися”, – розповіла Анна Обломей.

У планах, окрім навчання “Зеленбуду”, – розробка і видавництво невеликих брошур на підтримку нових практик поводження з рослинами. Їх будуть роздавати усім, хто доглядає за зеленими насадженнями у Харкові. Це будуть нотатки простою мовою про те, як подовжити і покращити життя дерев і кущів у місті.

Усім харків’янам Анна Обломей рекомендує відходити від існуючих звичок і парадигм в озелененні, наприклад, від висадки газонів, адже це дуже затратно. Проте не завжди містяни згодні на такі різкі зміни, іноді не погоджуються з тим, що, наприклад, луки – це красиво. Також фахівчиня з арбористики рекомендує містянам і бізнесу, зокрема, звертати увагу на нові форми озеленення: висадити ліану замість дерева та враховувати зміни клімату при виборі рослин.

Короткий вміст
ХАЦ ініціював перегляд практик догляду за зеленими насадженнями у Харкові
Назва статті
ХАЦ ініціював перегляд практик догляду за зеленими насадженнями у Харкові
Опис
Харківський антикорупційний центр давно шукав можливості докорінно змінити підхід до обрізки дерев і догляду за рослинами. Минулого тижня Харківський міський голова, профільна комісія ХМР, ХАЦ, Фонд Семена Обломея та “Харківзеленбуд” підписали меморандум про запровадження сучасних підходів догляду за деревами у Харкові.
Автор