“Під час підготовки мобілізованих 92-ї бригади згоріли будинки” – російський фейк

Російські пропагандисти повідомили, що під час вогневих тренувань, підготовки мобілізованих, нових штурмових груп у 92-й бригаді в селі Черкаська Лозова на Харківщині начебто почалася пожежа, вогонь перекинувся на суху траву і, як наслідок, згоріло кілька будівель. Буцімто внаслідок цього є постраждалі. Причиною пожежі назвали спеку, байдужість командирів та безвідповідальність мобілізованих.

Це звичайний фейк ворогів, зроблений за шаблоном сотень попередніх. 

Для більшої перекоеливості росіяни прикріпили до “новини” фотографії начебто з пожежі, що виникла під час підготовки 92-ї бригади.

Ці світлини, звісно, не мають жодного стосунку до цієї бригади та підготовки військових.

Вони вперше були опубліковані 10 липня на Фейсбук-сторінці Харківського районного управління ГУ ДСНС України у Харківській області.

В інформації ДСНС було вказано, що це фото з гасіння пожеж у с. Березівське, с. Черкаська Лозова, с. Сороківка, м. Мерефа та с. Ржавець. Але жодного згадування про військових, 92-ї бригади, звісно, в релізі не було.

Цей фейк був створений по одному з найрозповсюдженіших алгоритмів, за яким пропагандисти штампують дезінформацію: беруть справжні фото з релізів українських правоохоронних органів, інших державних служб і до них вигадують якісь дискредитуючі Україну побрехеньки.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.