Роспропаганда вигадала фейк про відмову влади евакуювати похилих людей на Харківщині

Представник російської окупаційної влади Віталій Ганчев заявив, що українська влада не евакуює похилих людей.

Зокрема, Ганчев каже, що влада в Україні займається тільки евакуацією дітей, а пенсіонерів залишають через те, що вони нібито чекають на росіян. 

Це дезінформація.

Представники місцевої влади займаються евакуацією всіх бажаючих з населених пунктів, що знаходяться поряд з лінією бойових дій та українсько-російського кордону. Стосовно дітей діє примусова евакуація: сім’ї з дітьми до 18 років вивозять волонтери Координаційного гуманітарного центру. Решту евакуюють за бажанням, не поділяючи на окремі категорії.

За даними на 28 червня, впродовж останніх двох місяців з Вовчанської громади було евакуйовано близько 8 000 жителів. Про це заявив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

Зараз відбувається евакуація цивільного населення з прикордонних населених пунктів Богодухівського, Харківського та Чугуївського районів. Від 10 травня евакуйовано 11 996 осіб, зокрема понад 1600 з них виявили бажання жити у місцях компактного розташування Харкова та області. 

Охочі евакуюватися можуть звернутися за номером 0-800-33-92-91.

Крім того, допомогу в евакуації здійснюють представники благодійних організацій. Так, Fight For Right допомагає евакуюватися людям з інвалідністю із Харківщини та Донеччини. Для запитів на евакуацію звертайтеся на гарячу лінію Fight For Right 0 800 30 6633 або залишайте заявку на пошті help@ffr.org.ua.

Повний перелік організацій, які допомагають вимушеним переселенцям, за посиланням.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.