Стало відоме ім’я російського полковника, який застрелив цивільного на Харківщині

Поліція заочно повідомила про підозру російському командиру на Балаклійщині у 2022 році (Савинці, Гусарівка, Балаклія) командира за фактом порушення законів та звичаїв війни(ч. 1, 2 ст. 438 КК України),, який під час окупації утримував у погребі чотирьох осіб, а одного із цивільних застрелив.

За даними ХАЦ, мова йде про 40-річного Олександра Анатолійовича Завадського. Про це стало відомо з сайту Офісу Генпрокурора України.

Фото Завадського

Завадський є командиром 7-го окремого гвардійського мотострілецького полку 11-го армійського корпусу балтійського флоту західного військового округу.

Вказаний підрозділ на початку березня 2022 року окупував територію с. Гусарівка Ізюмського району Харківської області.

Під час захоплення села російський командир влаштував «полювання» на місцевих мешканців, які, на його думку, корегували вогонь по позиціях військ рф.

Жертвами підозрюваного стали четверо чоловіків. У середині березня 2022 року російські військові насильно їх затримали і помістили до погребу.

Затримані відчували пронизливий холод, оскільки на вулиці була низька температура повітря. Людям давали пити тільки технічну воду та годували сирою картоплею. Одного разу окупанти кинули людям у погреб декілька пряників.

До затриманих людей Завадський систематично приходив у стані алкогольного сп’яніння, піддавав їх психологічному тиску, залякуючи фразою «Готовьтесь, я вас расстреляю», змушував брати до рота зброю та погрожував кинути у погреб гранату.

Одного із затриманих — 47-річного чоловіка — Завадський застрелив впритул. Згодом його тіло було знайдено спаленим на території домоволодіння. З метою знищення слідів своїх злочинів військові рф накрили його перед підпалом шинами від автомобіля.

Іншим трьом затриманим вдалось втекти від Завадського та його підлеглих.

У грудні 2022 року президент рф путін у кремлі присвоїв Завадському звання героя російської федерації з врученням відзнаки – медалі «золота зірка».

Фото Завадського з нагородження

Зараз Завадський вже зазначений в російських ЗМІ як генерал-майор. Народився Завадський у Вільнюсі (Литва) в сім’ї військовослужбовця. Пізніше Завадського призначили начальником штабу 18-ї мотострілецької дивізії.

На сайті “Миротворець” є декілька скринів з соцмереж, де росіяни обурюються що Завадський під час боїв в Савинцях (на Балаклійщині, Ізюмський район) кинув своїх підлеглих, а після цього отримує нагороди. З повідомлень міноборони рф, Завадського нагородили за те, що він начебто зірвав на початку вересня 2022 року контрнаступ ЗСУ в районі населеного пункту Савинці. Це виглядає максимально дивним, бо саме в цей час ЗСУ провели у Харківській області блискучу контрнаступальну операцію, внаслідок якої були звільнені від окупантів Балаклія, Савинці, Гусарівка, Ізюм, Куп’янськ, Вовчанськ, Козача Лопань та інші населені пункти.

Також стало відоме і ім’я іншого російського командира, який віддав у 2022 році наказ про обстріл з “Градів” населених пунктів Малинівка та Коробочкине на Чугуївщині, внаслідок яких загинули декілька цивільних. Про це стало відомо з сайту Офісу Генпрокурора України.

Фото наслідків обстрілів Коробочкиного, 11 червня 2022 року: Сергій Болвінов/Facebook-сторінка

Мова йде про 45-річного полковника Олександра Лазарєва, станом на 24 лютого 2022 року – начальник штабу — заступник командира 18 мотострілецької дивізії 11 Армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу. Йому теж оголосили підозру про порушення законів та звичаїв війни.

Внаслідок наказів Лазарєва, загинуло двоє цивільних та було троє поранених.

Згідно з відповіддю оперативного угруповання військ “Харків” на запит, з 1 квітня по 31 серпня 2022 року військова техніка ЗСУ не розташовувалась у Коробочкиному, Малинівці та інших населених пунктах, які обстрілювались за наказом Лазарєва.

#хац_контроль