5,5 років – вирок працівниці “Укрпошти” за організацію розповсюдження Z-газет в окупованому Ізюмі

Суд визнав винною у колабораційний діяльності (ч. 6 ст. 111-1 – КК України) працівницю “Укрпошти”, яка організовувала поширення російських пропагандистських газет в часи окупації Ізюма у 2022 році та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 5,5 років, з позбавленням права обіймати посади в органах влади на строк 10 років, без конфіскації майна. Про це стало відомо з вироку Дзержинського райсуду Харкова від 11 червня.

За даними ХАЦ, мова йде про Марину Максименко.

Максименко до початку повномасштабного російського вторгнення працювала у відділенні “Укрпошта” №6. Під час окупації в Ізюмі відкрили редакцію, де готували для друку газети “Харьков Z” та “Комсомольская правда», із матеріалами на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації, збройних формувань, зокрема звучали ідеї проросійської спрямованості та геополітичних інтересів російської федерації.

Завданням комунального підприємства “Почта Изюма”, яке створила окупаційна влада, було поширення серед населення пропагандистських газет “Харьков Z” та “Комсомольская правда”.

Максименко наприкінці травня 2022 року добровільно дала згоду на призначення директором відділення поштового зв’язку №6 КП “Почта Изюма”.

Як встановило слідство, Максименко одержувала, зберігала та організовувала поширення через поштарів пропагандистських газет “Харьков Z” та “Комсомольськая правда” жителям міста Ізюм та Ізюмського району (окрім Балаклії та Борової).

Допитана в судовому засіданні Максименко вину визнала в повному обсязі, щиро розкаялася та пояснила, що пішла працювати на пошту, оскільки була в скрутному матеріальному становищі, потрібно було їсти та годувати дитину. Вона зазначила, що раніше не визнавала вину, тому що боялася жорстокого покарання.

Нагадаємо, ХАЦ повідомляв про те, що суд визнав винною керівницю окупаційної пошти в Ізюмі у 2022 році Наталію Шабленко за організацію поширення російських пропагандистських газет (ч. 4, 6 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність) та призначив покарання – 11 років позбавлення волі, з позбавленням права займати посади в органах влади на 15 років, з конфіскацією всього майна.

У судовому засіданні Шабленко свою вину не визнала та повідомила, що у зв`язку зі скрутним матеріальним становищем надала згоду стати директоркою створеного окупаційною владою “КП “Почта Изюма”, виконувала вказівки представників окупаційної адміністрації. Зокрема, вона отримувала раз на тиждень у будівлі окупаційної адміністрації газети “окупаційної влади (мовою оригіналу) “Изюмский телеграфъ” та “Харьков Z”, зберігала їх та організовувала їх розповсюдження серед населення. Шабленко повідомила, що зарплату їй платили продуктами харчування.

Харківський апеляційний суд залишив вирок Шабленко без змін.

#хац_контроль