ХОВА не змогла назвати лісгоспи, які відмовились надати деревину для будівництва фортифікацій 

Харківська ОВА не надала перелік державних лісгоспів, які відмовились постачати деревину для потреб з будівництва оборонних фортифікацій начебто через брак необхідних обсягів. Відповідний запит ХАЦ зробив одразу після пресконференції начальника ХОВА Олега Синєгубова та його заступника Михайла Харнама, на якій останній повідомив журналістам, що лісництва відмовили їм у необхідній кількості деревини – саме тому Харківській обласній військовій адміністрації довелось заключати договори з низкою приватних фірм. Харнам обіцяв надати цей перелік на офіційний запит.

Питання у нашому запиті були такі:

  • які з лісгоспів Харківської області (філії ДП «Ліси України (Слобожанський офіс) — Жовтневе, Чугуєво-Бабчанське, Зміївське та Гутянське), ДП “Ізюмський лісгосп”, “Вовчанський лісгосп” та “Куп’янський лісгосп” — відмовили  на прохання Харківською ОВА надати деревину для будівництва фортифікаційних споруд?
  • надайте, будь ласка, листи з відмовами лісгоспів Харківської області постачати деревину для будівництва фортифікаційних споруд.

    У відповіді представники ХОВА ухилилися від конкретики і тільки перерахували лісгоспи, до яких зверталися із запитом про деревину винятково (!) електронною поштою. Інших спроб комунікації щодо деревини для фортифікацій із лісгоспами не було.

    “Департаментом житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА були надіслані запити до лісгоспів області та інших регіонів, до місцевої філії ДП “Ліси України”. Відмов або позитивних відповідей не було надано, оперативну потребу в необхідній кількості деревини жодне з підприємств лісового господарства задовольнити не змогло”, – йдеться у відповіді на запит.

    Куди писали представники ХОВА і не отримали відповідей:

    1. Північно-Східне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства
    2. Куп’янське лісове господарство
    3. ДП  “Ізюмське лісове господарство”
    4. ДП  “Зміївське лісове господарство”
    5. ДП “Чугуєво-Бабчанське лісове господарство”
    6. ДП “Вовчанське лісове господарство”
    7. ДП “Жовтневе лісове господарство”
    8. ДП “Гутянське лісове господарство”
    9. ДП “Охтирське лісове господарство”
    10. Філія “Білоцерківське лісове господарство”
    11. ДП “Білоцерківське лісове господарство”
    12. ДП “Волинський військовий лісгосп”
    13. Філія “Сарненське лісове господарство”
    14. Обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство “Галсільліс”
    15. Вінницьке обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство.

    У Департаменті житлового господарства та паливно-енергетичного комплексу повідомили, що у подальшому при закупівлі деревини ураховували комерційні пропозиції тих підприємств, потужності яких могли задовольнити потребу відповідно до умов договорів поставки та у визначені терміни з урахуванням безпекової ситуації. Із урахуванням вищезазначеного, Департамент ЖКГ та ПЕК заключив договори з низкою філій Державного підприємства “Ліси України” та інших компаній, зокрема ТОВ “Герц індустрія”, ТОВ “АТТ БУД”, ТОВ “Сатисбуд”, ТОВ “Деревообробне підприємство “ВОСХОД” та ФОП Чаус Ігор Олегович.

    Нагадаємо, ХАЦ повідомляв про те, що всі ці фірми мають ознаки фіктивності та пов’язані між собою. Із  чотирма фірмами з цього переліку, за винятком ФОП Чаус. уклали договорів на поставку деревини на загальну суму 343 мільйони гривень.

    “Придбання лісоматеріалів (кругляк, обрізна дошка, брус тощо) здійснювались згідно листів-запитів від Департаменту надісланих на ДП “Ліси України” та їх філії, з якими були укладені та укладаються договори відповідно до вільних обсягів та обсягів які можуть бути поставлені у визначені строки з урахуванням вимог відвантаження. Умови договорів та поставки товару, кількість та якість лісоматеріалів виконані у повному обсязі. Наразі поставки деревини за укладеними договорами тривають, будівництво фортифікаційних споруд продовжується. Лісоматеріали доставляють відповідно до термінів та договорів”, – зазначили в офіційній відповіді.

    Також у ХОВА нагадали, що відкрито кримінальне провадження, вилучені оригінали запитуваних документів для проведення в установленому кримінально-процесуальним законодавством слідчо-розшукових дій.

    Детальніше про це кримінальне провадження можна прочитати тут

    Кілька підприємств, підконтрольних одній групі осіб, купували деревину у державних підприємств. Наприклад, у ДП “Ізюмське лісове господарство” за ціною 970 грн за кубічний метр деревини хвойних порід (сосна) діаметром 15-19 см довжиною 3-4 м.

    “Після чого вказані вище підприємства здійснюють безтоварні операції з продажу деревини зазначеним вище підприємствам, які їм підконтрольні та по фіктивним ТТН нібито транспортують продукцію до Дніпропетровської області, однак фактично постачають продукцію зі складів лісових господарств до Департаменту за прямими договорами за ціною 4100 грн м3 хвойних порід (сосна), діаметром 15-19 см, довжиною 3-4 м. Так, за період з січня по березень 2024 року Департамент здійснив закупівлю деревини у приватних підприємств, які підконтрольні невстановленій групі осіб, та які причетні до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, на загальну суму близько 170 млн грн”, – йдеться у судовій ухвалі..

    Фото фортифікацій на Харківщині: “Медіа-група “Об’єктив”

    У той же час очільник ДП “Ліси України” Юрій Болоховець зазначає, що підприємство, яке він очолює, здатне повністю забезпечити деревиною будівництво фортифікацій в Україні. Це він повідомив уже після скандалу з будівництвом фортифікацій на Харківщині. 

    “Оборона держави — наш пріоритет. Підприємство першочергово виконувало і виконує всі без виключення оборонні замовлення. Ми — найбільша державна компанія. Якщо в цьому буде потреба, «Ліси України» готові до значного збільшення обсягів поставок. Умови передачі деревини для фортифікацій визначають Міністерство оборони України, ОВА, військові підрозділи. Тендери, прямі договори, будь-які інші механізми. Замовникам немає необхідності звертатися до посередників — ми знайдемо обсяги, організуємо поставку. Про яку б точку на карті України не йшлося”, – підкреслив Болоховець.

    Детальніше про те, скільки коштувала деревина для фортифікацій на Харківщині, можна прочитати в аналітиці ХАЦ.

    #хац_контроль