Наступ держави-агресора на півночі Харківської області спровокував збільшення масиву фейків та дезінформації, який росіяни створювали для поширення панічних настроїв у регіоні.

Створення паніки

Російські пропагандисти звично продукували та поширювали фейки про евакуацію, щоб було “простіше” обстрілювати Харків. Деякі з них не приховують своїх намірів: росіянам потрібне безлюдне місто, щоб його бомбардувати. 

Саме для цього в Інтернет-мережі створюють фейки про нібито евакуацію обласного центру.

Наприклад, у травні у Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС) мусили реагувати, коли в особисті повідомлення українцям та по ворожих Telegram-каналах поширювали нібито від імені ДСНС пам’ятку, якими маршрутами евакуюватись з міста, якщо воно буде під загрозою оточення росіяна. У повідомленнях наголошувалось, що це потрібно зробити до 22 квітня, а потім — у травні. Це також елемент ІПСО від окупантів: нагнітання ситуації з використанням імен чиновників та назв державних структур задля переконання суспільства.

Крім того, “Центр протидії дезінформації” зафіксував, що пропагандистські ресурси ворога активно поширювали дезінформацію про нібито розміщення артилерії ЗСУ в межах міста Харкова.

Українські військові нібито роблять це, щоб використати цивільних мешканців міста як “живий щит”. Мовляв, “бандерівцям не шкода харків’ян”.

“Цим росіяни намагаються виправдати удари своєї армії по цивільних об’єктах у Харкові та одночасно намагаються налаштувати жителів міста проти українських військових. Також поширюються відверті фейки, що масовані обстріли північної частини Харкова у 2022 році здійснювали саме українські сили, тоді як російська армія нібито “не б’є по мирних”, – йдеться у заяві ЦПД.

Дискредитація влади

Крім того, окупанти активно поширювали дезінформацію, що нібито представники влади почали виїжджати з Харкова та вивезли свої сім’ї.

Так, 12 травня, через два дні після початку контрнаступу росіян на прикордоння Харківщини у соціальних мережах з’явились повідомлення, що начальник ХОВА Олег Синєгубов нібито не перебуває у Харкові та ховається у Полтаві.

У той же день заступник начальника ХОВА Роман Семенуха на своїй Facebook-сторінці заявив, що керівництво ХОВА працює у місті. У пресслужбі ХОВА також повідомляли, що Синєгубов 10 травня дійсно виїжджав до Києва на заплановану нараду до Офісу Президента, проте вже о 16 годині повернувся до Харкова.

13 травня Синєгубов записав відеозвернення на фоні університету імені Каразіна.

Протягом місяця були й інші фейки, які стосувались особисто Олега Синєгубова. 

Так, у мережі з’явились кілька документів від імені нібито керівника військової адміністрації.

Наприклад, 28 травня російські пропагандисти почали поширювати “лист” начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова до Президента України з проханням про призов до ЗСУ 17-річних хлопців.

Але цей “документ” мав кілька ознак підробки: не було дати та вихідного номеру, зміст листа був дивний, містив граматичні та орфографічні помилки (наприклад, “УкраЙни”).

Інший фейковий документ стосувався нібито зборів на ЗСУ.

За інформацією пресслужби, Харківська ОВА вже звернулася із відповідною заявою до ГУ Нацполіції у Харківській області та СБУ.

Ще один фейковий  “документ”, який публікувався в соціальних мережах, розповідав про нібито нерухомість родини Синєгубова в Еміратах.

Пропагандисти стверджували, що квартира нібито записана на дружину голови Харківської ОВА, Ганну Журавльову, доцентку Харківського медичного університету, а Олег Синєгубов постійно літає в Дубаї, попри військовий стан.

Але, як повідомляв Укрінформ, фото, на якому нібито Олег Синєгубов позує біля Бурдж-Халіфа, підроблене за допомогою графічних редакторів. Оригінальне фото належить турецькому бізнесмену, блогеру та ресторатору Мурату Екмексіоглу. Оригінал світлини можна знайти у нього на сторінці в Instagram.

“Документ”, що нібито засвідчує “факт” набуття у  власність житла в Дубаї дружини голови ХОВА Ганни Журавльової, теж підробний. Шаблон цього документу можна знайти на російських ресурсах зі стоковими фотографіями


Фейки навколо обстрілу “Епіцентру”

Пошуково-рятувальні роботи на місці удару КАБами, якого війська РФ завдали по гіпермаркету “Епіцентр” у Харкові 25 травня, завершили 29 травня.

“Поліція ідентифікувала всі 19 тіл. Загинули 12 чоловіків і 7 жінок. Серед жертв 17-річний хлопець та 12-річна дівчинка”, – повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. 

Одразу після обстрілу гіпермаркету росіяни почали поширювати дезінформацію. Спочатку писали, що нібито магазин не працював, а всередині знаходились військові. 

Цей фейк спростували самі працівники гіпермаркету, опублікувавши запис із камер відеоспостереження в момент вибуху. Далі пропагандисти повідомляли про начебто вторинну детонацію.

Зокрема, у пропагандистських “Вестях недели” Дмитро Кисельов спочатку заявив, що магазин давно вже був закритий та перетворений на склад боєприпасів, зокрема західних. 

“Підтвердження цьому – вторинна детонація, яка триває ще годину”, – заявив пропагандист.

Хоча жодної детонації не було, і одразу після обстрілу сталася сильна пожежа, рятувальники почали роботи з локалізації. 

Крім того, практично одразу з моменту вибуху на місці активно працювали журналісти, у тому числі міжнародні.


Фейки про підготовку військових

Кілька фейків росіян стосувались того, що поповнення підрозділів ЗСУ, які воюють за Вовчанськ. Начебто їх формували із військових без належної підготовки. Цікаво, що відео, які супроводжували подібні фейки, знімали самими росіянами.


Ось приклад, який шириться соціальними мережами:

“Хлопець із ЗСУ розповідає про підкріплення, яке командування направило на допомогу своїм побратимам у Вовчанську: “Ми отримали підкріплення. Вони приїхали п’ять днів тому, але ніколи в руках не тримали автомата. Зараз ми їм показуємо, що і як. Через два дні вони вирушать на свої позиції”, – каже він.
Наприкінці лунає постріл і чутно “крик” одного з бійців, який розбирав автомат.
“Імовірно, було самогубство”, – йдеться у дописі.

Але саме відео – це постановка, адже крупним планом показують військового, який каже, що його нібито звуть Богдан. Але насправді це російський блогер та ютубер Дмітрій Куплінов.

У “Центрі протидії дезінформації” також повідомили, що відео є фейком, який російська пропаганда поширює для дискредитації військового керівництва України та зриву мобілізаційного процесу в країні.

У цілому можна зазначити основні теми, на які працювала пропагандистська машина в останній місяць весни: створення паніки серед мешканців Харкова, проведення дезінформаційних кампаній на підрив мобілізації, довіри до влади та військових.

Основні канали поширення пропаганди – соціальні мережі, особливо Тік-Ток та Телеграм. Крім того, на прикордонних територіях Харківщини росіяни активно поширюють пропаганду за допомогою власних радіостанції та телеканалів.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.