Суд залишив у СІЗО харків’янина, який повідомляв місця, де видають повістки

Суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 липня, без визначення розміру застави, для харків’янина, який наприкінці 2023 року залишив коментарі в антиукраїнському Телеграм-пабліку щодо місць, вулиць, де працівники ТЦК видавали повістки. Про це стало відомо з ухвали Московського райсуду міста Харкова.

За даними ХАЦ, мова йде про Олексія Матухно. Чоловіка обвинувачують у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період (ч. 1 ст. 114-1 КК України), йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

Фото Матухно – МедіаПорт

Слідство встановило, що Матухно знайшов антиукраїнський телеграм-канал “На самом деле в Харькове”, який має більше 100 тисяч підписників (на той момент 62 тисячі), де щодня публікували пости з назвою “Где повестки”. Матухно з власного акаунту, який був прив`язаний до його особистого номеру телефону, приєднався до підписників та протягом чотирьох днів розміщував коментарі про місця перебування працівників ТЦК на території різних районів Харкова. Представники військкоматів проводили мобілізаційні заходи на станціях метро “Палац спорту”, “Героїв Праці”, “Проспект Гагаріна”, “Майдан Конституції”, блок-посту на виїзді з Харкова, біля супермаркетів “Чудо Маркет” та “Класс”, на Кінному ринку та на Салтівському шосе.

За даними Харківської обласної прокуратури, Матухно до коментарів прикріплював фотографії та відео, на яких були зображені військовослужбовці ТЦК та СП. При цьому формулювання, які використовував чоловік, на думку слідства, дискредитували роботу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. 

Матухно перебуває в СІЗО без права визначення застави, з 18 березня. Раніше, 8 лютого, у нього був проведений обшук. 12 березня Матухно повідомили про підозру.

13 березня слідчий звернувся до суду з клопотанням про застосування до Матухно запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів без визначення розміру застави.

Розгляд клопотання був призначений на 14 березня. Про дату, час та місце розгляду клопотання Матухно повідомили через вручення повістки під відеозапис, проте в судове засідання він не з`явився, про причину неявки суд не повідомив. 14 березня суд ухвалив рішення здійснити примусовий привід Матухно до суду.

#хац_контроль