Суд не дозволив Харківському колегіуму взяти на поруки директорку ліцею, яка працювала на росіян

Суд відмовив у задоволенні клопотання директорки Харківської приватної спеціалізованої школи “Харківський колегіум” Тамари Бєлічевої та трудового колективу про звільнення Ірини Кожевіної від кримінальної відповідальності за  фактом ч. 3 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність) та передачу її на поруки. Про це стало відомо з ухвали Київського райсуду міста Харкова від 12 квітня.

Кожевіна перебуває під нічним домашнім арештом у справі про добровільне зайняття так званої посади “виконувачки обов’язків директора” у середній загальноосвітній школі № 4 Куп’янська у 2022 році, коли місто було окуповане. Окупаційна влада створила школу на основі приміщень та матеріальних цінностей Куп’янського ліцею № 5. Цей ліцей Кожевіна очолювала до повномасштабного російського вторгнення в 2022 році. Цікаво, що Кожевіна і зараз, за даними порталу “Youcontrol” є директоркою Куп’янського ліцею № 5.

Фото: СБУ

Слідство вважає, що Кожевіна впроваджувала стандарти освіти рф та організувала для учителів “курси підвищення кваліфікації” у російському Курську.

Під час слідства Кожевіна була під цілодобовим домашнім арештом, але перед навчальним роком в 2023 році цей запобіжний захід змінили на нічний домашній арешт, бо Кожевіна хотіла з 1 вересня 2023 року почати працювати викладачкою німецької мови у “Харківському колегіумі”. Власником колегіуму є Наталія Бронсгеест.

В обґрунтуванні клопотання було зазначено, що Кожевіна вперше вчинила нетяжкий злочин, який не належить до корупційних, щиро покаялася, за місцем роботи характеризується з позитивного боку, раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася і відповідно на поруки не передавалася.

Прокурор заперечував проти клопотання.

Кожевіна зазначила, що погодилася співпрацювати з росіянами через те, що військові рф могли застосувати фізичне насильство до неї чи членів іі сім”ї. 

Також суд відмовив у задоволенні клопотання захисника Кожевіної про призначення судово-психологічної експертизи для встановлення факту, чи чинила Кожевіна під примусом у часи окупації.

#хац_контроль