Голосував за “приєднання” Донеччини до рф: “депутат” “днр” отримав 9 років тюрми заочно

До дев’яти років позбавлення волі засудили мешканця тимчасово окупованого Донецька, який в складі так званої “народної ради” “днр” голосував за “приєднання” Донецької області до росії.

Про це стало відомо із вироку Дзержинського міськсуду Донецької області від 30 жовтня. За інформацією з порталу “Судова влада”, засуджений – Олександр Серьоженко.

Згідно з матеріалами справи, у 2018 році Серьоженко став так званим “депутатом” незаконного окупаційного органу – “народної ради днр”. До цього “парламенту”, що обирається раз на 4 роки, входить 100 “депутатів”.

Після повномасштабного вторгнення рф зазначені “депутати” 20 вересня 2022 року проголосували шляхом підняття рук за проведення так званого “референдуму” про входження до складу РФ.

На виконання цього рішення на тимчасово окупованій території Донецької області підконтрольні росії особи провели протягом 23-27 вересня фейковий “референдум”, за результатами якого за приєднання до росії нібито проголосували 99,23% учасників.

Надалі російський диктатор володимир путін підписав так званий указ про включення Донецької області до складу рф.

Провину Серьоженка слідство довело за допомогою записів, які знайшли на російських сайтах. Зокрема, запис так званого “голосування” фейкових “депутатів”; відомості на сайті “днр” про те, що обвинувачений є депутатом та входить до “комісії” з питань охорони здоров’я, а також укази путіна про “приєднання” Донецької області до рф.

У підсумку суд визнав Серьоженка винним за ч. 2 ст. 110 ККУ (посягання на територіальну цілісність України) та ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (колабораціонізм: організація незаконного референдуму за змовою). За сукупністю статтею йому призначили 9 років позбавлення волі та на 15 років заборонили працювати у владі. Також суд ухвалив конфіскувати його майно. Відбувати покарання він буде після затримання.

Нагадаємо, ХАЦ зробив розслідування про бізнес-імперію російського ставленика у Макіївці – Владислава Ключарова.

Ця публікація була підготовлена ГО «Харківський антикорупційний центр» в рамках проекту «Підтримка журналістських розслідувань в Україні». Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО «Харківський антикорупційний центр» i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.