Роспаспорт та харківський депутат Андрій Спаський: фото, дані з реєстру і коментар


Депутат Харківської міськради Андрій Спаський спростовує наявність в нього російського паспорту, хоча такі дані є в російському реєстрі Федеральної податкової служби.

Дані з росреєстру

В мережі, в тому числі в постах під матеріалами ХАЦ про іншу депутатку міськради від ОПЗЖ Анастасію Губіну, з’явилися коментарі з фотографіями документів, які імовірно вказують на наявність російського громадянства у депутата Харківської міськради, обраного від партії “Опозиційна платформа – За Життя” Андрія Спаського. 

Скріншот коментаря під постом на сторінки ХАЦ

ХАЦ перевірив ці дані за допомогою сайту російської Федеральної податкової служби.

І ось що вийшло. 

Російський реєстр підтверджує опубліковані дані. На скріні можна побачити, що людина з ідентичним ПІБ, як у харківського депутата та датою народження, отримувала паспорт рф та ІПН

Скрін з російського реєстру

Але цікавіше інше. На опублікованому в коментарях документі, його власник змінює прізвище зі Спаського на Боголюбського. І це підтверджується тим самим російським реєстром. 

Новий номер паспорту, нова дата видачі, нове прізвище, але та сама дата народження і, головне, ідентичний ІНН.

Скрін з російського реєстру

Це доводить те, що, ймовірно, мова йде про одну й ту саму людину. 

Але й це ще не все. Подібні дані щодо вірогідної наявності російського паспорту підтверджуються й у людини з ідентичним ПІБ, як у дружини депутата – Марини Спаської.

“Харківський антикорупційний центр” звернувся  до депутата з питанням: чи отримував він чи його дружина будь-коли російський паспорт.

“Я не знаю, что здесь комментировать. Я гражданин Украины. Если бы у меня было два паспорта, меня бы давно лишили украинского гражданства. А если бы у правоохранителей были ко мне вопросы, они бы их задали”, – так прокоментував Спаський.

Скрін з російского реєстру

Питання, щодо російського громадянства дружини він “не коментує”. 

Біографія та політичний бекграунд

Андрій Спаський – юрист за освітою. В 2020 році був обраний депутатом Харківської міськради від ОПЗЖ. За часів Януковича Спаський був помічником нардепа Юлії Льовочкіної, яка обиралась від Партії регіонів.

За даними порталу “YouControl” депутат не був засновником підприємств. Але зареєстрований з 2015 року у місті Вишневе Київської області як ФОП з основним видом діяльності у сфері права. Його дружина була нотаріусом в Києві. Крім цього, в 2019 році Спаський певний час очолював Харківську регіональну організацію політичної партії “ОПЗЖ”. 

В 2021 році, після проведення позачергових виборів міського голови, ряд ЗМІ називали Спаського кандидатом на посаду секретаря міськради. 

Варто зазначити, що у Харківській міськраді є вільною посада секретаря. Після проведення дострокових виборів міського голови у 2021 році, за результатами яких мером став Ігор Терехов, секретар міськради досі не обраний. Тобто немає тієї людини, яка б мала замінити міського голову, у випадку його відсутності.

Відбулося це через те, що у “Блоку Кернеса – Успішний Харків” не було голосів, щоб провести секретаря зі своєї партії, а інших підтримувати вони не хотіли. Другою за кількістю мандатів в міській раді була якраз фракція ОПЗЖ, яку представляє Спаський.

Діяльність під час повномасштабної війни

Після повномасштабного вторгнення Спаський публічно не висловлював думку стосовно російської агресії.

Фото kharkov.comments.ua

24 лютого 2022-го він опублікував мапу з укриттями, потім написав про комендантську годину, з 26 лютого повідомив про відкриття гуманітарних штабів. 

4 березня Спаський заявив, що об’єднує діяльність з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром. А також висловив подяку нардепам Юрію Бойко та Сергію Льовочкіну. 

У травні Спаський вийшов з фракції ОПЗЖ та увійшов у нову групу “Відновлення України”. Відразу за ним у списку була донька громадянина рф Олександра Губіна – Анастасія.

“У цей складний час ми маємо думати про відновлення нашого міста і лише реальними діями висловлювати свою любов до Харкова та України загалом”, – написав депутат у пості.

З тих пір тематика постів не змінилась. Це інформація про гуманітарну допомогу для мешканців міста. В основному від фонду Вадима Столара. 

Варто зазначити, що президент України Володимир Зеленський заявив, що українці, які мають громадянство рф, не повинні мати українського громадянства, додавши: “нехай живуть у Росії”.

“Наше завдання, щоб усі люди, які на сьогодні мають подвійне чи потрійне громадянство, включаючи громадянство рф, і які мають політичний чи духовний вплив на нашу державу – щоб усі ці люди обов’язково мали громадянство одне – РФ, якщо вони його також мають. Я думаю, нехай із цим громадянством вони у відповідній державі і живуть. Мені здається, це абсолютно справедливо”, – заявив Зеленський на пресконференції з главами Литви та Польщі у Львові 11 січня.

Так він відповів на запитання преси про те, яких рішень щодо позбавлення українського громадянства чекати попереду на тлі нещодавнього призупинення громадянства чотирьох народних депутатів України, включаючи Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна.