Як керівник лісгоспу організував бізнес на держпідприємстві: схема по-харківські

Фірми, які пов’язані з заступником директора ДП «Гутянське лісове господарство» Віктором Сисою, продовж 2018-2019 років продали незаконно вирубленої деревини на загальну суму 86 млн. грн.
Про це йдеться в ухвалі Октябрського районного суду м.Полтави від 21 травня 2019 року.

За даними слідчих ДБР, Віктор Сиса, обіймаючи посаду заступника керівника ДП «Гутянське лісове господарство», організував схему по незаконній вирубці та реалізації деревини на території Харківської області, до якої залучив своє найближче оточення: дружину, батька, мати та сестру.

«Так, посадові особи ДП Гутянське лісове господарство, діючи за вказівкою керівника підприємства, здійснюють відпуск деревини на адресу юридичних та фізичних осіб, за заниженою вартістю, шляхом підміни фактичної номенклатури товару, який відпускається або взагалі без складання первинних документів на відпуск лісопродукції», – йдеться в ухвалі суду.

Цікаво, що частина фірм, які отримують деревину – напряму пов’язані з Віктором Сисою. Правоохоронці встановили, що Так, єдиним власником ТОВ «Атлантіс С» є дружина Сиси, засновником ТОВ «Стеклосервіс» – його рідна сестра, а фізичні особи підприємці, на яких здійснюється перерахування грошових коштів з метою їх обготівкування, є підлеглими працівниками на лісозаготівельних роботах.

Більше того, за даними ДБР, фірми родичів Сиси орендували майно у держпідприємства – «тобто систематично використовували в своїй діяльності активи ДП».

«За рахунок заниження цін реалізації продукції на підконтрольні підприємства, протягом 2-3 кварталу 2018 року ДП «ГЛГ» недоотримано коштів на загальну суму 2,139 млн. грн, чим спричинено збитки державному підприємству у великих розмірах», – йдеться у судовій ухвалі.

Також вказано, що через підконтрольні ФОП було виведено понад 11 млн. грн.

«Разом з тим встановлені підприємства реального сектору економіки, які у великій кількості закуповують незаконно вирублену деревину у ДП «Гутянське лісове господарство», ТОВ «Стеклосервіс» і ТОВ «Атлантіс С», а саме ПП «Тайфун-Плюс» (ЄДРПОУ 36741547), ТОВ «Самвер» (ЄДРПОУ 20466663), ТОВ «Сіо-К» (ЄДРПОУ 22101670). Протягом 2018-2019 років останніми придбано незаконно вирубленої деревини на загальну суму 86 млн. грн.», – пишуть слідчі ДБР у матеріалах справи.

Під час обшуків на території бази, яка належить Сисі, слідчі виявили деревину, яка належить пов’язаним підприємствам, на суму понад 500 тис. дол.
Зараз суд дозволив слідчим накласти арешт на документи, виявлені під час обшуку.

Це вже не перше кримінальне провадження, в якому фігурує Сиса.

Минулого року подібні зловживання вже розслідувала поліція, а цього року почало ДБР