АМКУ ДОВІВ «РОЗПИЛ» 22 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ НА РЕКОНСТРУКЦІЇ МАЛОДАНИЛІВСЬКИХ ОЧИСНИХ СПОРУД

 width=

Харківське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) визнало неконкурентними торги щодо придбання монтованого обладнання для реконструкції очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району, що проводилися Департаментом капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації у грудні 2014 року. 

Тоді «перемогло» ТОВ «Спецводстрой» з пропозицією вартістю 12,34 млн.грн. Директором департаменту капітального будівництва ХОДА був на той час Євген Шахненко, який зараз є заступником голови ХОДА та відповідає за капітальне будівництво в області. Єдиним конкурентом ТОВ «Спецводстрой» було ПП «Інжинірингова компанія технології ВК».

АМКУ з’ясував, що учасники погодили між собою дії під час участі у процедурі закупівлі. Це призвело до спотворення результатів торгів.

На обидва підприємства накладено штраф згідно з чинним законодавством України.

Нагадаємо, що Харківське обласне територіальне відділення АМКУ перед цим також визнало змову на тендері та спотворення результатів торгів на закупівлю монтованого обладнання для реконструкції очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради, що проводились Департаментом капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації в листопаді 2015 року. Тоді перемогу на «тендері» отримало ТОВ «Бест-Р». Його «конкурентом» було ТОВ підприємство «КОДЕМ». Тоді вартість закупівлі склала 9,5 мільйонів гривень. 

На «Бест-Р» та «Кодем» також накладено штрафи відповідно до діючого законодавства. Але, ще 16 грудня 2015 року Департамент капітального будівництва ХОДА перерахував ТОВ «Бест-Р» однією платіжкою 9,5 млн.грн.

Якщо, порахувати, то АМКУ довів, що лише на закупівлі монтованого обладнання для реконструкції очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради «розпиляли» 21,8 млн.грн.

Цікавий факт. На сьогоднішній день власником, керівником та підписантом ТОВ «Спецводстрой», ПП «Інжинірингова компанія технології ВК» та ТОВ «Бест-Р» є одна людина – Владислава Гусліста. Власниками ТОВ підприємство «КОДЕМ» є Віктор Демченко та Елла Кутько (керівник).

В різні часи в цих чотирьох фірмах власниками, керівниками були одні й ті ж особи. Ці чотири фірми мали одні адреси та телефони.

Владислава Гусліста була партнером по ТОВ «Техекс-Газ» Юзефа Броневського, який відомий як радник віце-губернатор ОДА Євгенія Шахненко.

До речі, в грудні 2016 року правоохоронці повідомили підозру екс-директору ПП «Інжинірингова компанія «Технології ВК» Сергію Гуслєву у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України по справі щодо розтрати коштів, виділених на реконструкцію Малоданилівських очисних споруд.

Також правоохоронці підозрюють, що 5 млн.грн., які надійшли до ТОВ підприємство «Спецводстрой» від Департаменту капітального будівництва ХОДА в квітні-травні 2015 року на реконструкцію очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району Харківської області були перераховані на два підприємства, які здійснюють безтоварні операції ТОВ ТФ «Різол» та ТОВ «Селтік інвест».

Роботи з реконструкції Малоданилівських очисних споруд намагаються виконати з 2012 року, але кошти тільки освоюють без значного просування вперед. За цей період вже були проведені тендери на загальну суму 84,15 млн.грн.