“Харків’яни протестують проти будівництва фортифікацій” – російський фейк

Російські пропагандисти запустили на ресурсах, що орієнтовані на мешканців міста та області, повідомлення про те, що харків’яни нібито бунтують проти будівництва фортифікацій в Основ’янському районі.

Ворог підкреслює, що у міських чатах Харкова поширилася інформація, що в планах ЗСУ побудувати на околицях міста позиції для оборони міста, зокрема в Основ’янському лісі. Пропагандисти також пишуть, що вже почалась вирубка цього лісу, а це популярне місце прогулянок городян та єдиний хвойний ліс у межах міста.

Нібито харків’яни не залишили це поза увагою та вийшли протестувати з вимогою не чіпати сосни та будувати лінію оборони десь в іншому місці.

Насправді це повідомлення – типова маніпуляція російських пропагандистів. 

Вирубка Основ’янського лісу дійсно планувалась і харків’яни двічі збирались на мітинги проти цієї вирубки. Але будівництво фортифікацій тут взагалі ні до чого.

Як зазначає “Люк”, на початку червня цього року місцеві жителі помітили з десяток невідомих у формі лісництва, що почали вирубувати Основ’янський ліс. Вони відмовилися надати активістам відповідні документи, проте заявили, що завдання вирубати майданчик вони буцімто отримали “від держави”. 

Мешканці Жихоря викликали поліцію, патрульні зареєстрували звернення. На якийсь час вирубку зупинили. Згодом з’ясувалося, що ТОВ “Кар’єр Основа” отримала сервітут (право користування землею) у державного підприємства “Ліси України”. Громадська діячка Світлана Кураксіна уточнила, що укладений договір стосується розширення кар’єрів.

“Дерева їм не потрібні, вони їх викинуть. Їм потрібен пісок, тому хочуть весь цей ліс вирубити, — повідомила вона у коментарі “Люку”. — І все це відбувається без урахування думки місцевих мешканців та всіх харків’ян, які часто тут відпочивають”.

\

Фото вирублених дерев: “Медіапорт”

Виступаючи проти такого рішення, 9 червня близько 100 небайдужих харків’ян вийшли на мітинг проти вирубки лісу. Аналогічна акція відбулась і 15 червня.

Фото акції проти вирубки лісу: “Медіапорт”

Зазначимо, що після цього з’явилися представники компанії, що вирубає ліс, з плакатами “Не відбирайте у нас роботу”.

Фото акції працівників підприємства, яке вирубує ліс: “Медіапорт”

Після другого мітингу Світлана Кураксіна розповіла, що днями вдалося зустрітися з мером Харкова Ігорем Тереховим та розповісти йому про невдоволення громади через вирубку ділянку хвойного лісу біля Основ’янського озера. Той, за її словами, став на бік громади та пообіцяв зупинити вирубку.

Аналогічну інформацію озвучила організація “За кращий Харків”. За їхніми даними, Терехов зобов’язав зупинити вирубку лісу та передати зрубані дерева на потреби ЗСУ.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.