Російського блогера видають за українського військового під Вовчанськом

У соціальних мережах, орієнтованих зокрема на англомовну авдиторію, поширюють відео про нібито непідготовлених українських військових, яких відправили в якості поповнення Сил оборони під Вовчанськ. 

Але це відео – постановка, у якому грає “роль” російський блогер.

Так, у соціальній мережі Х це відео має різні дописи. Ось приклад, який шириться англійською мовою:

“Хлопець із ЗСУ розповідає про підкріплення, яке командування направило на допомогу своїм побратимам у Вовчанську: “Ми отримали підкріплення. Вони приїхали п’ять днів тому, але ніколи в руках не тримали автомата. Зараз ми їм показуємо, що і як. Через два дні вони вирушать на свої позиції”, – каже він.

Наприкінці лунає постріл і чутно “крик” одного з бійців, який розбирав автомат.

“Імовірно, було самогубство”, – йдеться у дописі.



Але саме відео – це постановка. Адже крупним планом показують військового, який каже, що його нібито звуть Богдан. Але насправді це російський блогер та ютубер Дмітрій Куплінов.

Навіть зворотний пошук у Google показує дописи, де “Богдана” ідентифікували.



Тож зрозуміло, що відео – це постановка, яка направлена на дискредитацію українських військових.

У “Центрі протидії дезінформації” також повідомили, що відео є фейком, який російська пропаганда поширює для дискредитації військового керівництва України та зриву мобілізаційного процесу в країні.

Нагадаємо, що зараз після мобілізації є обов’язковим проходження місяця підготовки у навчальному центрі.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.