ХАЦ долучився до коаліції “Україна. 5 ранку”, яка займається документуванням воєнних злочинів РФ в Україні

ХАЦ долучився до коаліції “Україна. 5 ранку” разом з іншими громадськими організаціями. Це коаліція правозахисних організацій, які збирають та документують воєнні злочини вчинені Росією під час війни в Україні.

Фото: Ukraine.5am

Коаліція почала роботу 25 лютого 2022 року – наступного дня після нового етапу збройної агресії РФ проти України. До коаліції приєднуються організації, багато з яких мають значний досвід документування міжнародних злочинів, порушень прав людини, вчинених на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, м. Севастополь, частин Донецької та Луганської областей з 2014 року.

З ХАЦу до коаліції увійшли: голова організації Дмитро Булах, юрист ХАЦ Володимир Рисенко, юристка ХАЦ Анастасія Костюченко. Вони будуть займатися юридичною роботою та документуванням воєних злочинів в Харківському регіоні. Також в коаліції працюватиме комунікаційниця ХАЦ Олена Гетманенко. Вона відповідатиме за розповсюдження в медіа та соціальних мережах інформації про воєні злочини російських окупантів в Харківській області. 

Метою коаліції є захист жертв російської збройної агресії в Україні та притягнення до відповідальності вищого керівництва РФ і безпосередніх виконавців воєнних злочинів та злочинів проти людяності. 

Завдання коаліції:

Документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України

  • Інформування громадськості в Україні і за кордоном про найтяжчі злочини під час російської агресії в Україні.
  • Захист жертв російсько-української війни шляхом використання національних та міжнародних механізмів правосуддя.
  • Забезпечення ефективної скоординованої співпраці національних та міжнародних неурядових організацій щодо процесів правосуддя.
  • Сприяння створенню спеціальних механізмів притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Детальніше про роботу коаліції можна прочитати на сайті.  Коаліція запрошує доєднатися до  команди і допомогти зібрати докази для Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини, інших майбутніх трибуналів та українських органів влади, включаючи правоохоронні органи.

Якщо маєте інформацію щодо воєнних злочинів, скоєних в Харківському регіоні заповніть будь ласка форму. Наші юристи можуть допомогти задокументувати злочин та відправити інформацію до прокуратури.