Як працює російська пропаганда після масованого ракетного обстрілу України

Російська пропаганда після масового запуску ракет по території України також масово намагається запустити дезінформацію.

Основна мета: змусити українців повірити у ймовірність знищення критичної інфраструктури країни, посіяти паніку серед населення і спонукати керівництво до перемовин.

Так, у соціальних мережах масово з’являються тезиси, що в результаті атаки енергетична система України припинила існування. Але це не так. Дійсно у Харкові ще тривають роботи з відновлення електропостачання є проблеми зі зв’язком, але заяви про те, що зв’язку немає зовсім – це фейк. 

Російські окупанти неодноразово обстрілювали критичну інфраструктуру міста і кожного разу енергетикам вдавалося її відновити.

Вже зараз в частині населених пунктів області та частково у Харкові світло вже з’являється.

За словами прем’’єр-міністра України Дениса Шмигаля, вже сьогодні робота більшості об’єктів енергетичної інфраструктури буде відновлена.

Крім того, російські пропагандисти намагаються просувати наратив, що це лише попереджувальний удар і що країна-агресор може їх повторювати постійно.

За даними ГУР, цей масований обстріл росіяни почали готувати ще тиждень тому.

«Російські окупаційні війська отримали вказівку з кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня. До військових частин стратегічної та дальньої авіації надійшли накази про підготовку до завдання масованих ракетних обстрілів. Цілями визначалися саме об’єкти критичної цивільної інфраструктури та центральні райони густонаселених українських міст 8 жовтня на аеродром «Оленья» з аеродрому Енгельс було перебазовано сім стратегічних бомбардувальників Ту-160 та споряджено їх крилатими ракетами Х-101», – повідомляють у розвідці.

Крім того, за даними української розвідки, на зовнішній рейд Севастополя було виведено 6 носіїв крилатих ракет з сорока ракетами «Калібр».

Однак, запаси ракет за останні півроку суттєво зменшилися. Щодо виробництва нових, то за даними ЗМІ, російське виробництво всіх ударних крилатих і балістичних ракет може бути не більше 225 на рік, або приблизно 19 на місяць. І це означає, що завдавати подібні удари кожен день російські окупанти неспроможні. 

Але меседжи “представьте массовые ракетные удары, как сегодня, в течение недели” – це спроба залякати громадян України. 

Крім того, через підконтрольні телеграм-канали російські пропагандисти намагаються створити паніку на АЗС, магазинах чи банкоматах.


Варто зазначити, що не варто вестися на поширення паніки. Країна впоралася на початку вторгнення і зараз немає ніякиї передпосилок для браку продуктів або пального.

Нагадаємо, що проувати фейки про катастрофічну ситуацію в Україні взимку росіяни почали ще до масових обстрлів і про це раніше писав ХАЦ.

Це є частиною інформаційної операції кремля. Адже в останній місяць одним з головним наративів роспропаганди було просування теми перемовин з рф на їх умовах. Про необхіжність таких перемовин останнім часом заявили відразу декілька російських спікерів.