Кооперативи повернули місту землю вартістю півміьярда гривень, яку безкоштовно виділили оточенню Кернеса

Після позовів прокуратури до суду, два гаражних кооперативи добровільно повернули територіальній громаді Харкова 2 земельні ділянки загальною площею 40 га загальною вартістю 535 млн. грн. Про це стало відомо з сайту облпрокуратури.

Ці 40 гектарів незаконно на безоплатній основі у власність під гаражі отримало бізнес-оточення мера міста Геннадія Кернеса.

29 квітня 2010 року Харківською міськрадою у приватну власність обслуговуючого кооперативу «Гаражний кооператив «Автолюбитель 2010» було безкоштовно передано земельну ділянку по вул. Шкільній загальною площею 29,2 га для будівництва та експлуатації гаражів.

Засновниками кооперативу на момент отримання ділянки були Олександр Коровкін, Олександр Тімій та Андрій Шаптала. Вони також виступають в ролі засновників ще близько десятка схожих кооперативів, але житлово-будівельних, які також безкоштовно отримали у власність десятки гектарів землі у Харкові. Всі троє входять до бізнес-оточення Геннадія Кернеса.

Також Харківська міськрада 25 листопада 2009 року передала безкоштовно у приватну власність обслуговуючого кооперативу «Гаражний кооператив «Автолюбитель 2008» земельну ділянку в районі провулка Бетховена загальною площею 11,9 га для будівництва та експлуатації гаражів.

Засновниками кооперативу на момент отримання ділянки були Костянтин Босенко, Олена Босенко та Власта Дударенко. На цих трьох осіб були записані ще близько десятка житлово-будівельних кооперативів, які безкоштовно отримали у власність десятки гектарів землі у Харкові.

Зараз ці троє осіб є обвинуваченими по справі «кооперативної схеми» виділення землі у Харкові. У справі йде мова про 25,1 га на загальну суму майже 131 млн.грн. Справа розглядається в Дзержинському райсуді Харкова.

Потім «Гаражний кооператив «Автолюбитель 2008» переписали на все тих же – Олександра Коровкіна, Олександра Тімія та Андрія Шапталу.

Зараз обидва кооператива записані на одних й тих же осіб – Євгена Воротняка, Олену Касьяненко та Олександра Пархоменка.

Як розповіли в прокуратурі, йдеться мова про землі на території одного з колишніх заводів.

Рішення про розміщення гаражів на зазначеній території суперечить державним будівельним нормам. Зважаючи, що під один гараж відводиться близько 30 кв.м., власники кооперативу мали б збудувати на виділених ділянках близько 13 тисяч боксів. Однак у даному районі не проживає такої кількості людей, що мають власний транспорт. Варто відзначити, що гаражна забудова цих територій також суперечить зонуванню міста.