НЕДОБРОЧЕСНІ СУДДІ ПРОХОДЯТЬ ДО СКЛАДУ ВЕРХОВНОГО СУДУ

 width=

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) з легкістю долає більшість висновків Громадської ради доброчесності.

Починаючи з 6 червня проходять пленарні засідання ВККС, на яких вирішуються питання відповідності тих кандидатів на посади суддів Верховного Суду, які мають негативні висновки Громадської ради доброчесності (ГРД).

Харківський антикорупційний центр в рамках проекту #Асуддіхто? неодноразово направляв до ГРД заяви про виявлені факти недоброчесності суддів. В тому числі така заява була направлена стосовно судді Вищого господарського суду України Дроботової Тетяни Борисівни.

Саме ця суддя, в складі колегії суддів: Рогач Л.І., Алєєвої І.В., Дроботової Т.Б., прийняла, на нашу думку, неправосудне рішення і скасувала рішення Харківського апеляційного господарського суду про повернення харківській громаді 7,5 га землі вздовж Московського проспекту, незаконно переданих Житлобуд-1 за «кооперативною» схемою.

Ми вже повідомляли, що суддя Дроботової та її колеги вважають, що не міська рада повинна довести, що діяла в інтересах територіальної громади, а громада повинна довести, що намагалась проти цього протестувати. В засіданні судді прямо задавали нам питання чи були протести, мітинги, пікети проти спірного рішення міськради? Не було, ну тоді і закон застосовувати не потрібно

Більш того, судді прямо порушили принцип змагальності і наголосили, що такі докази повинні збирати суди попередніх інстанцій: «у даному спорі суди не навели доказів спільного інтересу територіальної громади міста Харкова до спірного розпорядження землями органом місцевого самоврядування, (проведення громадських слухань, залучення громадськості до слухань, обговорень питань пов’язаних із незаконною передачею землі, звернення громадськості до правоохоронних органів та до позивача з приводу наявності у діях ради ознак корупційної складової тощо)»

Окрім цього, ГРД знайшла докази того, що суддя Дроботова Т.Б. приховала від декларування дві земельні ділянки та Мерседес чоловіка. Її падчериця Іщенко Ірина Анатоліївна з чоловіком Іщенко Іллєю Вікторовичем зрадили Україну і в даний час працюють суддями на території тимчасово окупованого Автономної Республіки Крим.

Зокрема, Іщенко Ірина Анатоліївна іменем Російської Федерації прийняла рішення про стягнення з українського “Приватбанку” понад 12 млрд рублів на користь російського “Фонду захисту вкладників” 

Сама суддя Дроботова Т.Б. неодноразово, більше восьми разів, відвідувала окупований Крим, що дає підстави вважати про ймовірність підтримання родинних зв’язків 

Окрім того, Громадська рада доброчесності інформувала ВККС про те, що на портал Ради надійшло звернення, в якому, з посиланням на матеріали ЗМІ, вказується, що в 2009 році начебто син кандидата Сергій Анатолійович Дроботов, на той час старший лейтенант СБУ, керуючи моторним катером «МАХUМ 1800-МХ» на р. Десенка протаранив дерев’яний човен з подружжям пенсіонерів. 72-х річна жінка, Лавріненко Ніна Павлівна, загинула на місці, її ж чоловік був травмований. Із відкритого листа родичів убитої дізнаємося, що слідство всіляко затягувалося, та так і не було передано до суду.

Однак сьогодні ВККС вирішила, що поведінка судді Дроботової Т.Б., зокрема не декларування майна є не кримінальним правопорушенням, а є взірцем доброчесності і більшістю голосів – 14 з 15, подолала негативний висновок ГРД

Суддя Дроботова Т.Б. тепер буде здійснювати правосуддя в найвищій судовій інстанції України – Верховному Суді.

З жалем доводиться констатувати, що незважаючи на всі зусилля громадськості, ВККС звертає на виявлені факти мало уваги і в даний час з 23-х розглянутих негативних висновків, з легкістю подолало 14-ть.