Ще одна оптимізація? ХОВА хоче приєднати Харківську академію неперервної освіти до вишу

На найближчій сесії Харківської обласної ради 20 вересня депутати будуть розглядати проєкт рішення про припинення діяльності комунального закладу “Харківська академія неперервної освіти” та приєднання його до КЗ “Харківська гуманітарно-педагогічна академія”.

Будівля академії неперервної освіти знаходиться у самісінькому центрі Харкова, на вулиці Григорія Сковороди, 24, а Гуманітарно-педагогічна академія – на вул. Шота Руставелі, 7.

Будівля Академії неперервної освіти по вул. Григорія Сковороди, 24

Ініціювали це об’єднання у Харківській обласній адміністрації. Метою, згідно з пояснювальною запискою до проєкту рішення директорки департаменту освіти і науки ХОВА Ольги Безпалової є підвищення рівня надання вищої освіти, ефективність використання майна та оптимізація мережі комунальних закладів вищої освіти. Зазначається, що гуманітарно-педагогічна академія має набагато більший кількісний та якісний склад науково-педагогічних працівників.

Голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань науки, освіти та духовності Галина Куц сьогодні повідомила у Facebook, що в пояснювальній записці до проєкту цього рішення внесли сфальсифіковані дані: буцімто кошторис Академії неперервної освіти на 2024 рік становить понад 173 млн. грн, тоді як насправді витрати Академії на цей рік – трохи понад 30 млн грн. 

Цікаво, що лист від ХОВА про оптимізацію Академії ХОВА надіслала до обласної ради у той же день, 2 вересня, коли і лист про оптимізацію Палацу дитячої та юнацької творчості.

Як і у випадку з ліквідацією Палацу дитячої творчості, працівники Академії неперервної освіти про майбутню “оптимізацію” дізнались випадково, влада не вважала за потрібне з ними поспілкуватись.

Тепер щодо самої логіки об’єднання: заклад, який займається підвищенням кваліфікації уже працюючих вчителів хочуть приєднати до закладу, який тільки навчає студентів, і не всі з них навіть стануть педагогами.

Сьогодні мало відбутись засідання постійної комісії з питань науки, освіти та духовності Харківської обласної ради, де мали розглядати це питання. Але кворуму не було, тож засідання не відбулось. До ХАЦу звернулись представники профспілки Академії неперервної освіти. Наводимо цитати з їхнього листа.

“Поява цього проєкту стала неочікуваною неприємною новиною для нашого колективу і змусила до цього звернення. Із обґрунтування до проєкту зазначеного рішення облради є очевидним, що Департамент науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації не зважає на те, що кожний із зазначених закладів має свою місію та різні функції: Гуманітарно-педагогічна академія надає вищу педагогічну освіту, готує фахівців для освітньої діяльності,  а Академія неперервної освіти підвищує кваліфікацію вже працюючих педагогічних працівників із вищою освітою.

Ураховуючи, що припинення діяльності закладу означає його фактичну ліквідацію, висловлюємо свою стурбованість порушенням при цьому чинного законодавства, а саме: діяльність Академії неперервної освіти, який має статус регіонального закладу післядипломної педагогічної освіти, захищена статтею 66 Закону України “Про освіту”, де зазначено: “обласні ради утворюють та забезпечують утримання комунальних закладів післядипломної освіти для потреб підвищення кваліфікації педагогічних працівників»; також статтею 51 Закону України “Про загальну середню освіту”: “Кожному педагогічному працівникові гарантується право підвищувати кваліфікацію в комунальному закладі післядипломної освіти, розташованому на території відповідної (за місцем проживання такого педагогічного працівника) області”.

З початку воєнної агресії рф 24 лютого 2022 року трудовий колектив академії поновив свою діяльність з 1 квітня 2022 року та до теперішнього часу продовжує працювати навіть після того, як обидві будівлі зазнали руйнувань унаслідок ворожих обстрілів. Понад 100 членів трудового колективу впродовж бойових дій не виїжджали за межі Харківської області, працюють на своїх робочих місцях, виконують значний обсяг роботи з підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів освіти: за ліцензією у 2023-24 навчальному році 6 тисяч педагогічних працівників пройшли навчання на курсах.

Постановою Кабінету Міністрів України саме закладам післядипломної педагогічної освіти було доручено здійснити підготовку педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти до впровадження реформи загальної середньої освіти НУШ.

Також на виконання Постанови Кабінету Міністрів України слід здійснити підвищення кваліфікації вчителів, які викладають навчальний предмет “Захист України” за програмами, оновленими у зв’язку з викликами, що виникли внаслідок повномасштабної війни з росією.

У зв’язку з виконанням зазначених важливих державних завдань у галузі освіти в інших регіонах України інститутам післядипломної педагогічної освіти навіть надається статус об’єкта критичної інфраструктури. І лише у Харківській прифронтовій області виник намір ліквідувати регіональний заклад післядипломної педагогічної освіти.

Це питання у 2024 році виникає вже вдруге. на початку 2024 року департамент науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації вже порушував питання про об’єднання цих двох закладів. Ми також отримали підтримку і з боку Міністерства освіти і науки України”.

Нагадаємо, що про схоже об’єднання двох комунальних закладів ми повідомляли і вчора. Палац дитячої творчості, що розташований у центрі Харкова, вирішили приєднати до станції туристів в іншому районі міста, на Нових Будинках.

#хац_контроль