Харківська ОВА хоче припинити діяльність Палацу дитячої та юнацької творчості та об’єднати його з “туристами”

У перший день навчального року 2024/2025, 2 вересня, Харківська обласна військова адміністрація направила лист на ім’я голови Харківської облради Тетяни Єгорової-Луценко з проханням винести на чергову сесію питання про припинення діяльності Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості шляхом реорганізації (приєднання) до іншого комунального закладу, Харківської обласної станції юних туристів та перейменування на “Харківський обласний центр позашкільної освіти”. Про це стало відомо з документу, який є в розпорядженні ХАЦ. Палац дитячої творчості, що розташований у центрі Харкова, вирішили приєднати до станції туристів в іншому районі міста, на Нових Будинках.

Цікаво, що лист підписав не особисто Олег Синєгубов, а його заступник Євген Іванов, у зв’язку з тим, що начальник адміністрації перебував у службовому відрядженні (так сказано у листі). Іванов не є профільним заступником у сфері освіти у ХОВА, а за розподілом обов’язків відповідає за промисловість, земельні питання та регіональну політику. Проте саме другого вересня, начебто у відрядженні, начальник ХОВА Олег Синєгубов двічі виходив в ефір національного телемарафону з повідомленням про наслідки російський обстрілів. За спиною у нього була звична карта та прапор Харківської області. В обох випадках є посилання на офіційному сайті ХОВА. Перший ефір тут, другий ефір тут.

Майже одночасно із листом від ХОВА на території еколого-натуралістичного відділу Палацу дитячої та юнацької творчості, по вулиці Коцюбинського, 15, біля входу, з’явилися стенди з візуалізацією концепції реконструкції еколого-натуралістичного підрозділу із влаштуванням споруди цивільного захисту. Судячи зі світлин, на три гектари землі у центрі Харкова під час повномасштабної війни хтось вирішив витратити чимало грошей. Проте автор проєкту і той, хто його погодив, лишаються інкогніто: жодних вихідних даних на цьому борді немає.

Працівники еколого-натуралістичного відділу Палацу дитячої та юнацької творчості, де хочуть робити реконструкцію, геть нічого не знають про це. За їхніми словами, з ними це ніхто не обговорює. Людей, які повісили інформаційний стенд на вході, вони теж не знають.

Більше того, на території відділу у серпні почав працювати геодезист, який відмовився представитись і пояснити, що він врешті робить.

Виходить, що тепер йдеться вже не про реорганізацію еколого-натуралістичного відділу, а про реорганізацію всього Палацу і приєднання його до іншого комунального закладу.

Нагадаємо, 24 липня на сесію Харківської обласної ради планували винести питання реорганізації еколого-натуралістичного відділу Палацу дитячої та юнацької творчості в районі Соснової гірки. У проєкті рішення йшлося про те, що територію Палацу Харківському обласному еколого-натуралістичному центру. Це саме земельна ділянка площею 2,9 га на вулиці Коцюбинського, 15, де багато десятиріч працює еколого-натуралістичний відділ Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості. Це справжня оаза у центрі міста: тут зібрані багато екземплярів флори і фауни з усіх куточків світу, працює оранжерея, десятки гуртків для дітей (звісно, у режимі онлайн).

Тоді у проєкті рішення обласної ради не було обгрунтування про те, із якою метою під час повномасштабної війни планують створити новий комунальний заклад. До “просування” нового закладу залучили навіть міністра освіти та науки Оксена Лісового: він у липні приїжджав сюди і рекламував співпрацю приватного та державного сектору у вихованні дітей. Співробітникам Палацу знову ж таки ні тоді, ні зараз нічого не пояснили.

Фото: еколого-натуралістичний відділ Палацу дитячої та юнацької творчості 

“Говорять, що це буде комерційне підприємство, яке буде вести підприємницьку діяльність також, заробляти кошти. Екоцентр, але з метою бути прибутковим. Також, наскільки нам відомо, в документах до проєкту рішення вказано, що цей екоцентр буде надавати ветеринарні послуги (як один з видів послуг, окрім освітніх), але це неприпустимо в дитячій організації за санітарними нормами”, – тоді повідомила керівниця гуртка еколого-натуралістичного відділу Палацу дитячої та юнацької творчості Світлана Пузєєва.

Завдяки суспільному резонансу це питання тоді зняли з порядку денного сесії.

Проте “підпільна” робота продовжилась у серпні: працівникам надали проєкт філії комунального закладу “Харківський обласний палац дитячої та юнацької творчості” еколого-натуралістичного профілю, на базі відділу. Створення філії намагались провести через наказ директора Палацу. На зборах трудового колективу працівники виступили проти цього новоутворення. А через три дні на територію відділу приїхав сертифікований геодезист і розпочав роботу.

Із того, що зрозуміли працівники відділу, реконструкція передбачає будівництво нового парку розваг та комерційну діяльність, замість педагогічної та виховної. Є побоювання, що через будівництво постраждають усі колекції рослин та зелених насаджень, а заняття з дітьми стануть неможливими.

За словами працівників Палацу дитячої та юнацької творчості, чиновників цікавить не тільки територія еколого-натуралістичного відділу, а й будівля за адресою Сумська, 37, проєкт реконструкції якої готується у співпраці з ЮНІСЕФ.

Нагадаємо, ХОВА напередодні сесії у коментарі ХАЦ запевняла, що “позашкільна освіта при дистанційному форматі освітнього процесу набула статусу одного з ключових способів комунікації дітей та їх соціалізації, які відбуваються у позашкільний час. Це спричинило додаткове навантаження на заклади позашкільної освіти. У зв’язку з великим обсягом завдань у КЗ “Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» (на базі закладу функціонують 275 гуртків, розрахованих на 3080 дітей) виникли підстави для виокремлення еколого-натуралістичного напряму (33 гуртки, 350 дітей), як окремого виду діяльності закладу. Новими та перспективними напрямами роботи Центру, що виходять за межі його функціонування у складі наявного закладу будуть розвиток іпотерапії та каністерапії, проведення оздоровчих і реабілітаційних занять для ветеранів війни, дітей з обмеженими фізичними можливостями та особливими освітніми потребами; надання ветеринарних та інших платних послуг, перелік яких затверджено Кабінетом Міністрів України; організація психологічної підтримки вихованців, учнів і слухачів, ветеранів війни, які потребують соціальної допомоги і соціальної реабілітації та інші”.

У Харківській обласній раді підтвердили існування документу від ХОВА із намірами приєднання Палацу дитячої творчості  до туристичного гуртка. Це питання вивчає юридичний департамент облради і його не будуть включати до порядку денного сесії, що відбудеться 20 вересня.

“У липні був скандал, що нібито ХОВА та обласна рада хочуть змінити цільове призначення ділянки та начебто продати її. Але земельна ділянка перебуває у власності міста, а у нас право постійного користування, ми б не могли нічого змінити. Я подивилася у реєстрі, звернень про зміну цільового призначення не було. Тоді депутати вирішили, що створення нового комунального підприємства не на часі. Зараз була нарада, я сказала, що на сесію поки питання про приєднання не виносимо. Юристи вивчають. Якщо депутати будуть наполягати, щоб приєднати менше підприємство (туристичну станцію) до більшого (Палац дитячої творчості), то можуть зробити і так. Я вважаю, що треба покликати двох керівників комунальних підприємств і поспілкуватися. Це можна назвати оптимізацією, але у нас принципова позиція: ніякого скорочення. Якщо без скорочення, то ми приймемо таку оптимізацію. Скажу чесно, пропозицію щодо об’єднання Палацу обговорювали ще до повномасштабної війни”, сказала голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко у коментарі Kharkiv Today. 

#хац_контроль