Три роки тюрми – вирок депутатці Куп’янської міськради, яку раніше звинувачували у  державній зраді

Суд визнав винною у колабораційний діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України) депутатку Куп’янської міськради від забороненої партії “Опозиційна платформа – За Життя”, власницю та директорку медичного центру “Аркада”, та призначив покарання у виді 3 років позбавлення волі з позбавленням права займатися господарською діяльністю строком на 10 років, з конфіскацією всього майна. Про це стало відомо з вироку Червонозаводського райсуду міста Харкова.

За даними ХАЦ, мова йде про Валентину Аркадіївну Кобелєву.

Фото Кобелєвої: Куп’янська міськрада

Уродженка Пермської області російської федерації Кобелєва 15 серпня 2022 року подала до незаконного органу влади, створеному на тимчасово окупованій території, а саме “налоговой службы Харьковской области” военно-гражданской администрации Харьковской области” власноруч підписану заяву (російською мовою) – “Заявление юридического лица о постановке на учет”.

Таким чином, Кобелєва добровільно перереєструвала стоматклініку ПП “Аркада” у відповідності до податкового законодавства рф, тим самим отримавши зобов`язання щодо подальшої сплати податку на прибуток у казну держави-агресора та її окупаційних органів.

Кобелєва свою вину визнала та пояснила, що засноване нею ПП “Аркада” зупинило роботу ввечері 26 лютого 2022 року. 4 або 5 березня вона зустрілася з працівникам свого медичного центру, де їх вже чекали пацієнти зі скаргами на гострий зубний біль. За словами Кобелєвої, поліклініка у Куп`янську не працювала. Тому вона прийняла рішення про відновлення роботи “Аркади”. З червня 2022 року представники окупаційної влади стали вимагати перереєструвати медцентр за російським законодавством. Вона відмовилася. Після цього представники окупаційної влади стали забороняти лікарям співпрацювати з ПП “Аркада”. До неї приїжджав її знайомий, який також, як і вона, був депутатом Куп`янської міськради. Він представився їй як міністр охорони здоров`я та сказав, що контролює роботу усіх медичних працівників. Він погрожував їй забрати будівлю підприємства “Аркада”, викупивши у неї за 100 000 російських рублів. 15 серпня 2022 року Кобелєва приїхала до податкової служби окупаційної влади, де поставила підпис на вже заповнених документах, оскільки боялася за своє майно, а також за власне життя та життя своїх співробітників. Але податки до російського бюджету вона не сплачувала.

У судовому засіданні свідок, яка працювала юрисконсультом Куп`янського територіального медичного об’єднання, зазначила, що у травні 2022 року користувалася медичними послугами ПП “Аркада”. 

Ще один свідок, який працює керуючим справами виконавчого комітету Куп`янської міської ради, теж зазначив  що медцентр “Аркада” продовжував працювати в окупації.

Нарешті начальник відділу виконавчого комітету міськради зазначила, що лікарня Куп`янського територіального медичного об`єднання працювала. 

Суд також зазначив, що показання Кобелєвої про те, що вона перераховувала гроші на потреби ЗСУ, та показання її зятя про те, що Кобелєва перераховувала йому на банківську карту грошові кошти для подальшого перерахування на потреби ЗСУ, не підтверджені доказами, зокрема, виписками з банківських рахунків.

Якщо вирок суду не буде змінений в апеляції, то у Кобелєвої мають конфіскувати три автівки HONDA CR-V, FORD FOCUS, ВАЗ, земельну ділянку площею 0,04 га; 1/3 житлового будинку (загальною площею 223,6 кв.м.), будівлю (загальною площею 424,2 кв.м.), нежитлове приміщення в будівлі (загальною площею 17,3 кв.м.), комплекс, будинок з надвірними будівлями (загальною площею 76,1 кв.м.).

Нагадаємо, спочатку Кобелєву підозрювали, а потім і обвинувачували за більш тяжкою статтею.

Затримали Кобелєву 15 вересня 2022 року, тоді ж їй повідомили про підозру (кримінальне провадження було внесено до ЄРДР 22 травня 2022 року) за фактом ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада в умовах воєнного стану – діяння караються позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацію майна). 16 вересня суд заарештував Кобелєву на два місяці, без права внесення застави.

“Кобелєва 27 лютого 2022 року добровільно взяла участь в позачерговому засіданні Куп`янської міської ради, в ході якого вирішувалось питання щодо сприяння російським окупаційним військам в здійсненні окупації міста та прилеглих територій шляхом надання гарантій бездіяльності місцевої влади в питанні організації оборони міста, за результатами проведення якого Кобелєва зазначену ініціативу підтримала”, – йшлось в ухвалі суду.

З 28 лютого 2022 року Кобелєва, використовуючи свій статус депутата міської ради, “здійснила розселення окупаційних російських військ у приміщеннях, які належать комунальним підприємствам “Куп`янський водоканал” та “Куп`янські теплові мережі”, забезпечивши їм постачання продуктів харчування та спеціальною технікою комунальних закладів для будівництва військових інженерно-фортифікаційних споруд зс рф”, – також ухвала суду.

Під час обрання запобіжного заходу Кобелєва заявила, що у жодних сесіях міськради після 24.02.2022 участі не брала, а показання свідків з цих питань є неправдивими. 

Тоді сторона обвинувачення на підтвердження своєї версії подій посилалась на допити 7 свідків, які вказали, що Кобелєва була причетна до організації засідання міської ради, метою якого була підтримка рішення Куп`янського міського голови про співпрацю з окупаційними військами, а також організації розміщення та надання матеріальних ресурсів представникам країни-агресора.

Ще в лютому 2023 року Кобелєву обвинувачували за фактом ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада в умовах воєнного стану).

У березні 2023 року до Київського райсуду надійшов обвинувальний акт щодо Кобелєвої вже за фактом ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада, карається від 12 до 15 років) та ч. 4 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність).

У травні 2023 року за підслідністю справу передали до Червонозаводського райсуду Харкова за ч. 1 ст.111 та ч.4 ст.111-1 КК України.

І навіть ще в березні 2024 року Кобелєву обвинувачували в державній зраді та колабораційний діяльності.

А вже 1 травня 2024 року у судовому засіданні стало відомо, що Кобелєву обвинувачують тільки в колабораційний діяльності (ч. 4 ст. 111 КК України – карається штрафом до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна), а державна зрада зникла з обвинувачення.

Цікавою є і активність Коболєвої у соцмережах протягом лютого – квітня 2022 року.

23 лютого Кобелєва вітала чоловіків зі “святом 23 лютого”.

26 лютого Кобелєва запостила думку лідера ОПЗЖ Юрія Бойка, що єдина можливість зупинити війну – перемовини.

У цей час Кобелєва досить активно репостить відому активістку харківського відділення організації “Жінки за мир” та ОПЗЖ Ірину Хижняк.

А вже з 28 лютого у Кобелєвої починаються патріотичні репости, один з перших – підтримка акції “За Україну” в Куп’янську, яка відбулась 27 лютого.

7 березня Кобелєва додала на свою аватарку у Фейсбуці прапор України.

На сторінці депутатки продовжуються патріотичні пости.

А 24 березня Кобелєва несподівано звертається до Президента України, керівників силових органів, до командирів підрозділів української армії з проханням припинити здійснювати на неї тиск та на її сім’ю, бо начебто були затримані працівниками СБУ у Павлограді її донька та двоє онуків. Нагадаємо, що подібне звернення до Володимира Зеленського зробив теж 24 березня 2022 року і колишній мер Куп’янська Геннадій Мацегора, якого обвинувачують у державній зраді за перехід на бік ворога. Тоді Мацегора запевняв, що працівники СБУ затримали його доньку в Івано-Франківській області.

Але після цього патріотична риторика Кобелєвої у Фейсбуці не припинилась.

Попри це, під постами та репостами на Фейсбуці у Кобелєвої на початку квітня 2022 року почали з’являтись коментарі про те, що “патріотична риторика не допоможе, бо всі пам’ятають дії депутатки на самому початку повномасштабного російського вторгнення в Україну”. 

Згідно з даними порталу “Чесно”, до 2020 року Коболєва двічі обиралась до Куп’янської міськради, у 2015 році – від партії “Наш край”, а у 2010 році – від Партії Регіонів.

#хац_контроль