Талановиті родини відомі в Україні ще з часів панування на політичному горизонті країни Партії регіонів. І Харківська область не є виключенням. Тож не буде дивним те, що депутат міськради Руслан Марченко та його дружина регулярно отримують підряди від Ізюмської міської ради, головою якої є його рідний брат – Валерій Марченко. Останній часом невеликі підряди почав отримувати й син мера. Всього за 5 років члени родини Марченка отримали від мерії підрядів на суму близько 10 млн грн. Гроші отримували від 3 тисяч гривень за проживання артиста до сотень тисяч гривень – за постачання хлібу для шкіл.

Фото: www.oporaua.org

Віталій Марченко став мером міста у 2015 році від локальної партії “Нові обличчя”. До цього він був депутатом міськради. В 2020 році Марченка переобрали. Він поповнив когорту мерів міст, які в останній момент пішли на вибори під брендом “Слуги Народу”.

Коли Марченко став мером, то він задекларував понад два десятка різноманітної техніки, а також корпоративні права на ТОВ “Агрофірма “Нива”. Зараз співвласниками цього підприємства є син мера Віталій Марченко та Руслан Марченко. А директоркою – дружина Руслана – Марина Марченко.

На території цього підприємства працює кондитерський цех, в якому виготовляють хліб.

Саме з постачання хлібу родина Марченка й почала отримувати підряди від структурних підрозділів Ізюмської мерії. 

У січні 2017 року відділ освіти укладає перший договір з ФОП Марченко Руслан Віталійович на постачання хлібу на суму 100 тис. грн. Після чого, Руслан Марченко, який є депутатом міськради від партії “Нові обличчя”, став регулярно отримувати гроші за підряди від Ізюмської мерії за продукти харчування: хліб, цукор, борошно, макаронні вироби тощо.

Лише з управлінням освіти ФОП Марченко Руслан Віталійович за чотири роки уклав договорів на суму понад 8 млн грн.

Більшість з яких без проведення торгів, тобто без конкуренції. У відділі освіти самі вирішували кому платити, економія коштів платників податків та проведення відкритих торгів у цьому випадку, здається, була для них не дуже важливою. 

Щодо тих випадків, коли відбувалися відкриті торги, то зазвичай конкурентом був колега Руслана Марченка по міськраді – Віталій Клімов.

У випадку, коли на тендер випадково прийшли представники “Салтівського хлібзаводу” та запропонували більш дешеву ціну, їх пропозицію відхилили.

Щодо невеликіх підрядів, то є й досить забавні. Так, щорічно після Нового Року в Ізюмі відбувається свято Архиєрейської ялинки. Цього року у запрошенні міський голова Валерій Марченко анонсував Різдвяний вертеп, коляду від архієрейського хору Ізюмської Єпархії, концерт «Мелодія Різдва», частування чаєм та випічкою.

Фото пресслужби Ізюмської єпархії

Так, ось гроші за пиріжки з повидлом, які роздавали гостям на святі, отримав брат мера. В Управлінні культури міськради цю закупівлю пояснили, що пропозиція Руслана Марченка підходила по ціні. Крім того, він має досвід роботи з бюджетом. І що в Ізюмі далеко не всі підприємці хочуть співпрацювати з бюджетом.

Так, проблема з постачальниками є у невеликих містах, але коли з бюджетом хоче працювати лише родина мера, то це питання до міського голови. Але й за власний піар Руслан Марченко отримав гроші. Так, на сайті міськради є новина про те, що депутати роздають дітям солодкі подарунки, в тому числі бісквіти. Серед тих, хто роздавав є брат мера. І саме Руслану Марченку в цей час міськрада платить гроші за придбання біксвітів. Дуже зручно. 

Тим більше, що співпрацює з мерією не лише один Руслан Марченко, а й вся родина. Так, дружина Руслана – Марина Марченко у 2018 році почала укладати допорогові угоди з відділом освіти Ізюмської міськради. Всього сім підрядів на 650 тис. грн. 

Минулого року до числа тих, хто надає послуги міській раді, додався ще син мера – Віталій Марченко.

Йому платили за забезпечення харчуванням учасників турніру з футболу, змагання з боулінгу, проведення занять у тренажерному залі “МАВР” і, навіть, за проживання заслуженого артиста України Заліска Андрія Ігоровича та членів його творчої групи.

Нажаль, телефон контактної особи, вказаний у системі “Прозорро”, виявився недійсним. Тож отримати коментар не вдалося. Але в закупівлях вказано, що івенти проходять по вул. Паромній, 2.

І саме там розташований готель “Марс”, де мешкав артист, й ресторан, де мали кормити дітей, й фітнес-центр “Мавр”.

А саме приміщення належить меру – Валерію Марченку, його брату та Галині Базелюк. остання також отримує підряди від міськради. Як й дружина мера.

Здається, що всі, хто має відношення до родини міського голови, вже надає послуги за бюджетний кошт.

ХАЦ намагався отримати коментар в міськраді по цим закупівлям, пов’язаним з родиною Марченка. Але в міськраді повідомили, що надати коментар поки що не вдасться і потрібно дзвонити їм в інший день. Бо з керівництва нікого не має. Тож письмовий запит на коментар було направлено до міської ради. На час публікації тексту відповіді не було. Однак, у випадку надходження відповіді – вона буде опублікована додатково. 

А поки що, підводячи підсумки, можна побачити, що з кожним роком постачальників послуг та товарів з прізвищем Марченко для Ізюмської міськради становиться все більше, а конкуренції все менше.

—————————————

Ця публікація зроблена Харківським Антикорупційним центром в рамках Matra Programme, що фінансується урядом Нідерландів. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ХАЦ і не обов’язково відображає погляди уряду Нідерландів.

Павло Новик