У Харкові в районі ХТЗ побудували арт-об’єкт – харківський “Стоунхендж” вартістю майже 1,5 млн грн.

Про це стало відомо з офіційної сторінки адміністрації Індустріального району міста Харкова.

Це було зроблено в рамках бюджету участі на цей рік. Мова йде про реалізацію проєкту Євгена Кулика – “Скіфська спадщина”.





У повідомленні адмінстрації сказано, що вже сьогодні всі бажаючі можуть відвідати унікальний арт-об’єкт – виставковий комплекс під відкритим небом, який знаходиться за адресою вулиця Біблика, 2В. Його у народі вже прозвали, не інакше, як Український Стоунхендж.

“Наш харківський Стоунхендж, справді, не тільки схожий, але й за своїм змістом та призначенням абсолютно аналогічний своєму британському колезі. Він відсилає нас у ті далекі допотопні часи, коли існували знамениті Гіпперборея та Атлантида – до їхніх традицій та культури”, – йдеться у повідомленні адміністрації.

Новина про цей об’єкт швидко розішлася по всій країни. Люди у соцмережах обурювалися його вартістю. А у міськраді заявили, що оплачувати ці роботи не будуть.

«Гроші, виділені на проєкт, не освоєні. Я заборонив повністю сплачувати рахунки. Я та моя команда проєкта не бачили. Такий Стоунхендж нам не потрібен», – повідомив міський голова.

За даними “Прозорро”, для створення цього арт-об’єкту, Департамент житлово-комунального Харківської міськради уклало угоду з ТОВ “Палмаз Груп” щодо реалізації проєкту бюджету участі вартістю 1,43 млн грн. За ці гроші мали встановити 96 наборних колон, 4 центри капища, 16 споруд та балок тощо.

Детального кошторису на сайт “Прозорро” не завантажили. Варто нагадати, що від часу створення цього Департаменту, він перестав викладати кошториси у загальний доступ.

Візуально ж на фотографіях, опублікованих адміністрацією, не вдається знайти 96 колон.

Щодо фірми ТОВ «Палмаз Груп» то вона записана на Анатолія Мазалова та Анатолія Козіну. Фірма орендує приміщення, склади, техніку.

В останній рік, ця фірма отримує великі підряди, як у місті, так і у області, зокрема, вони є генеральним підрядником реконструкції спортивно-оздоровчого комплексу «Вимпел» у Балаклії вартістю понад 100 млн грн. Реалізація цього проєкту входить до програми “Велике будівництво”.

Всього ця фірма за останні роки перемогла у тендерах на суму 435 млн грн. Майже все за останні два роки. Лише зараз фірма чекає на підписання договорів на суму 184 млн грн.

#досвід_регіонів #досвід_регіонів_громбюджет